Doradcy DODR bezpłatnie
pomagają hodowcom
świń w przygotowaniu
planu bezpieczeństwa
biologicznego
Dostępność użytków zielonych jest podstawowym czynnikiem przy planowaniu produkcji bydła mięsnego, co stawia wschodnie rejony Polski w korzystnym świetle przy planowaniu hodowli bydła mięsnego.
Kolejnym czynnikiem sprzyjającym zwiększaniu pogłowia bydła mięsnego jest zmiana profilu produkcji. W Polsce stale maleje liczba gospodarstw zajmującą się chowem bydła mlecznego i produkcją mleka. Największy spadek występuje w gospodarstwach utrzymujących od kilku do kilkunastu krów i posiadających niewielką powierzchnię paszową. Produkcja mleka w tych gospodarstwach jest pracochłonna i nieopłacalna. Koszty produkcji zaś – wysokie. Potrzeba nowych inwestycji i modernizacji, a możliwości powiększania stada są ograniczone ze względu na brak powierzchni paszowej.
Jan Burblis, Wrocław 2018
Jan Burblis, Wrocław 2018
Data publikacji