Bitwa Regionów na Dolnym Śląsku

W sobotę 26 sierpnia do Wrocławia przyjechały Koła Gospodyń Wiejskich z całego Dolnego Śląska na podsumowanie II etapu kulinarnej Bitwy Regionów. Pierwsze miejsce w konkursie zdobyły gospodynie z  KGW Kluczowianki, które przygotowały schab w borowikach. Danie będzie reprezentować Dolny Śląsk podczas ogólnopolskiego finału konkursu, zaplanowanego na 7 października.

Wydarzenie podsumowujące regionalny etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, odbyło się na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, we Wrocławiu. Gospodarzem II etapu Bitwy Regionów był Dyrektor DODR Marek Tarnacki. Wśród gości znaleźli się Poseł Jacek Świat, Zastępca Prezesa KRUS Grzegorz Mroczek, Dyrektor Dolnośląskiego Oddziału Regionalnego ARiMR Magdalena Salińska, Zastępca Dyrektora Ośrodka Terenowego KOWR we Wrocławiu Karol Sakowski czy autorka poradników i książek o tematyce kulinarnej Barbara Jakimowicz-Klein. Podczas rozpoczęcia został odczytany list Europoseł Anny Zalewskiej.

Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego. W II etapie konkursu wzięło udział 11 Kół Gospodyń Wiejskich z Dolnego Śląska, które zwyciężyły w powiatowych edycjach konkursu. 

W programie znalazła się prezentacja potraw konkursowych, ogłoszenie wyników konkursu oraz występy zespołów ludowych. Podczas Bitwy można było zwiedzić stoiska KGW i Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, a także obejrzeć występy zespołów Echo z Bolkowa i Olszaniacy 

Wyniki dolnośląskiej kulinarnej Bitwy Regionów 2023:

  • I miejsce – KGW Kluczowianki w Kluczach – za schab w borowikach,
  • II miejsce – KGW Dworzanki w Nowym Dworze – za Dworskie smaki – rosół z bażanta,
  • III miejsce – KGW w Ligocie Pięknej – za regionalnego karpia zapiekanego z kaszą i borowikami.

Gratulujemy zwycięzcom.