img
Ziarno jęczmienia jarego jest wykorzystywane głównie na paszę, następnie jako surowiec dla przemysłu browarnego i gorzelniczego, a tylko w kilkunastu procentach przeznacza się je na konsumpcję. Każdy z tych kierunków użytkowania ma inne wymagania co do jakości ziarna, a to narzuca wybór agrotechniki. Na korzyść uprawy jęczmienia browarnego przemawia między innymi obserwowany w ostatnich latach stały wzrost produkcji i konsumpcji polskiego piwa. Rośnie także zainteresowanie rolników produkcją jęczmienia browarnego dobrej jakości. Wymagania browarów pod tym względem bowiem znacznie wzrosły. Słodownie kontraktują i skupują tylko wybrane przez siebie odmiany, o najlepszych parametrach jakościowych. Po udoskonaleniu technologii produkcji polskie piwa osiągnęły bardzo wysoką jakość, dorównując, a często przewyższając jakością piwa renomowanych browarów zachodnioeuropejskich. Dzięki temu co roku rośnie zapotrzebowanie na dobre ziarno jęczmienia browarnego i ten trend mogą wykorzystać producenci rolni rozszerzając areał uprawy jęczmienia dla browarów (słodowni). Michał Senyk, Wrocław 2013