img
Atakowane przez liczne szkodniki rośliny sadownicze mają niższą jakość i dają niższe plony. Wiąże się to także z osłabieniem roślin i ich zdolności plonowania na następny rok. Pomimo szkód, jakie wyrządzają owady na plantacjach, powinniśmy pamiętać, że korzyści jakie nam przynoszą są o wiele większe. Dzięki nim zapylanych jest wiele roślin uprawnych. Owady to także pożywienie dla drapieżników, które ograniczają ich liczebność. Dziś w Polsce występuje 119 rejestrowanych agrofagów, w tym 58 owadów. Szkodliwość owadów oceniana jest przez pryzmat strat, ponoszonych na plantacjach roślin uprawnych. W światowej produkcji rolniczej szkodliwy wpływ owadów jest ogromny. Szacuje się, że szkodniki razem z chwastami i chorobami powodują około 43% strat zbiorów. W Polsce, na szczęście, straty spowodowane przez szkodniki ocenia się na ok. 5%. Małgorzata Stempniak, Wrocław 2013