img
Ewa Wróbel
Wrocław 2013 
Sałatki to potrawy, których podstawowym składnikiem są gotowane lub surowe warzywa z dodatkiem białka zwierzęcego. Sałatka wzbogacona w białko zwierzęce w postaci jajek, sera żółtego, twarogu, ryby, wędlin albo gotowanego czy pieczonego mięsa, jest pełnowartościową potrawą i może być podawana jako samodzielne danie. W sałatkach, podobnie jak w surówkach, ważny jest dodatek zieleniny ‒ szczypiorku, bazylii, naci pietruszki, koperku czy rzeżuchy. Zielone dodatki to nie tylko witaminy, ale i lepszy smak. Niezbędnym składnikiem sałatek, oprócz przypraw, jak sól i pieprz itp., są zaprawy, które łączą rozdrobnione surowce oraz wpływają korzystnie na smak, wygląd i wartość (w tłuszczu rozpuszcza się witamina A) potraw. Najczęściej stosowane w sałatkach zaprawy to majonez, jogurt, śmietana i oliwa albo olej.