img
Enoturystyka to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi turystyki ostatnich lat. Chodzi głównie o to, aby zdobywać wiedzę na temat wina, ale i uprawy winorośli czy jej gatunków, w naturalnym dla wina środowisku, czyli w winnicach, przetwórniach gospodarstwach winiarskich. Prawdziwi enoturyści starannie planują odpoczynek połączony ze zdobywaniem wiedzy na temat wina. Próbują, poznają sposoby produkcji i zwiedzają miejsca z winem związane. Poznają również styl życia winiarzy, delektują się potrawami regionalnej kuchni i podziwiają krajobrazy. Dolny Śląsk też ma swoje uprawy winnej latorośli. To jeden z regionów o najstarszych tradycjach winiarskich, najdogodniejszym klimacie do uprawy winorośli, z najwyżej położoną w Polsce w Sudetach Winnicą Stary Wielisław 360 m n.p.m. oraz z największą w Polsce winnicą położoną w Miękini. Winnice Jaworek, założone przez Ewę i Lecha Jaworków w 2001 roku to 23 hektary obsadzone ponad 30 odmianami winorośli.