Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości - nabór wniosków

Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa ogłosił nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych, poddziałanie 3.1 Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości, objętego PROW 2014-2020. Wnioski można składać od 28 listopada do 29 grudnia 2017 r. do dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy.

Warunki i tryb przyznawania pomocy, w tym szczegółowe informacje o prawach i obowiązkach beneficjentów, okre­śla Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 sierpnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ra­mach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiej­skich na lata 2014-2020 (Dz. U. poz. 1195).

O pomoc może ubiegać się rolnik aktywny zawodowo. Wspar­cie ma formę zwrotu części kosztów kwalifikowalnych projektu (refundacja), w czasie 3 lat od przystąpienia do systemu jakości.

Koszty kwalifikowalne obejmują:

  • koszty kontroli związanych z wydaniem certyfikatu,
  • składki na rzecz grupy producentów,
  • koszty zakupu specjalistycznych publikacji
  • koszty zakupu pułapek feromonowych, lepowych.

Pomoc jest przyznawana wnioskodawcy, który wytwarza pro­dukty rolne lub środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi w ramach systemu jakości i który nie otrzymywał tego rodzaju wsparcia dla tego samego produktu rolnego lub środka spożywczego w ramach działania Uczestnictwo rol­ników w systemach jakości żywności, objętego PROW 2007-2013.

W celu uniknięcia podwójnego finansowania tych samych ce­lów z dwóch różnych źródeł PROW 2014-2020, pomoc będzie przyznawana pod warunkiem, iż wnioskodawca nie uzyskuje wsparcia na dofinansowanie kosztów transakcyjnych ze środ­ków działania Rolnictwo ekologiczne.

Łączna wysokość pomocy nie może wynieść więcej niż równo­wartość 2 000 euro na gospodarstwo rocznie.

Refundacji podlegają poniesione koszty, w wysokości nieprze­kraczającej:

  • 3 200 zł – w przypadku unijnych systemów jakości, których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych trady­cyjnych specjalności oraz kiedy wytwarzane produkty są objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich,
  • 3 000 zł – w przypadku unijnego systemu jakości, kiedy wytwarzane produkty są objęte systemem rolnictwa eko­logicznego,
  • 2 750 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane w ramach integrowanej produkcji roślin, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin,
  • 1 470 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standar­dami systemu „Jakość Tradycja”,
  • 2 386 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standar­dami systemu „Quality Meat Program”,
  • 1 700 zł – w przypadku krajowego systemu jakości, kiedy produkty są wytwarzane zgodnie ze specyfikacją i standar­dami systemu „Pork Quality System”,
  • 2 000 zł – w przypadku krajowych systemów jakości, kiedy produkty są wytwarzane:
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”,
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wie­przowe”,
  • zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.

O kolejności przysługiwania pomocy decyduje suma uzy­skanych punktów, przyznanych na podstawie następują­cych kryteriów wyboru operacji:

1. jeżeli o pomoc ubiega się rolnik, który prowadzi produk­cję roślinną, na powierzchni:

  • do 5 ha użytków rolnych – niż 10 ha użytków rolnych – przyznaje się 4 punkty,
  • powyżej 10 ha użytków rolnych – przyznaje się 2 punkty,

2. jeżeli o pomoc ubiega się rolnik, który jest posiadaczem co najmniej 5 sztuk danego gatunku zwierząt, zgłoszo­nych do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, a w przypadku posiadania innych gatunków zwierząt, co najmniej 50 sztuk danego gatunku, do produkcji:

  • jednego gatunku – przyznaje się 2 punkty,
  • dwóch gatunków – przyznaje się 3 punkty,
  • minimum trzech gatunków – przyznaje się 4 punkty;

3. jeżeli dobrowolne ubezpieczenie, ważne przez okres min. 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomo­cy, obejmuje minimum 1 ha użytków rolnych, na których prowadzona jest produkcja roślinna, lub produkcję nie mniej niż jednego gatunku zwierząt, o których mowa w pkt. 2 – przyznaje się 3 punkty;

4. jeżeli o pomoc ubiega się rolnik, który jest członkiem gru­py producentów, działającej w jednej z form organizacyj­nych wymienionych w załączniku do rozporządzenia – przyznaje się 3 punkty.

W pierwszej kolejności pomoc przysługuje wnioskodaw­com, którym przyznano największą liczbę punktów, jednak nie mniej niż 2 punkty.

 

Źródło: ARiMR

Grażyna Norbert DODR