Seminarium Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera
Zaproszenie
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” zapraszają na seminarium skierowane do przetwórców mleka – producentów farmerskich, doradców rolniczych, Lokalnych Grup Działania i organizacji pozarządowych.
„Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”
Seminarium odbędzie się 3 października 2017 roku
w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, ul. Zwycięska 8,
w godz. 10:00 – 13:00
Program:
10:15 Rejestracja uczestników
10:15 - 10:25 Powitanie, przedstawienie założeń operacji „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”
10:25 - 11:10 Przedstawienie idei i zasad korzystania z "Poradnika Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka" ‒ dr inż. Mirosław Sienkiewicz, autor Poradnika, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, firma Agrovis
11:10 - 11.30 Dobre praktyki w prowadzeniu farmerskiej serowarni – Grzegorz Łuczak, praktyk serowarski
11:30 - 11.45 Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym a Rolniczy Handel Detaliczny – Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
11:45 - 12:30 Pytania i dyskusja
12:30 - 13:00 Obiad
Uwaga! Wszyscy uczestnicy seminarium otrzymają bezpłatnie "Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka"
Udział w seminarium wyłącznie po wcześniejszym zgłoszeniu mailowym lub telefonicznym do dnia 25.09.2017:
Sekretariat DODR, sekretariat@dodr.pl, tel. 71 339 86 56
Grażyna Norbert, grazyna.norbert@dodr.pl, tel. 71 339 80 21,22 wew. 143
lub efrwp@efrwp.com.pl; izba@produktyregionalne.pl
Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.