Zmiany w działaniu Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności

14 sierpnia 2012 roku weszło w życie rozporządzenie zmieniające w sprawie szczególnych warunków i trybu przyznania oraz wypłaty pomocy w ramach działania Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności, opublikowane w Dzienniku Ustaw 2012 w dniu 30 lipca br. pod pozycją 865.

Nowelizacja rozporządzenia wprowadza dwie istotne zmiany w ramach tego działania:

  1. Wpisuje nowy krajowy system jakości żywności Quality Meat Program (QMP) do treści rozporządzenia, a tym samym umożliwia uzyskanie pomocy finansowej dla producentów rolnych wytwarzających wysokowydajną wołowinę w ramach tego systemu. Wsparcie dla producenta rolnego może wynieść maksymalnie 2386 zł rocznie na gospodarstwo. Warunkiem uzyskania pomocy jest złożenie wniosku o pomoc do Wojewódzkiego Oddziału ARiMR i wniosku o płatność (po upływie okresu pomocy określonego przez ARiMR), wniosku. Należy pamiętać o dołączeniu wymaganych załączników.

  2. Maksymalna stawka wsparcia dla producenta rolnego w przypadku systemu jakości żywności – rolnictwo ekologiczne zostaje podniesiona do maksymalnej wysokości 3000 zł rocznie. Rolnicy, którzy prowadzą produkcję rolną zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego i wytwarzają produkty w ramach tego systemu, nadające się do spożycia przez ludzi (również po przetworzeniu) mogą uzyskać zwrot kosztów kontroli do 3000 zł (netto). Pozostałe zasady realizacji tego działania nie uległy zmianie.

Obowiązujące wnioski są dostępne są na stronie internetowej ARiMR.

Urszula Bogusiewicz DODR we Wrocławiu