V Festiwal Sera w Dziećmorowicach

Kurczak faszerowany mięsem i żółtym serem przygotowany przez Zofię Sokolnicką zdobył tytuł najlepszej potrawy podczas V Festiwalu Sera w Dziećmorowicach w gminie Walim. Impreza, odbywająca się 23 czerwca w „Karczmie Góralskiej” została zorganizowana przez Wójta Gminy Walim oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu - Powiatowy Zespół Doradców w Wałbrzychu.
Specjalnymi gośćmi festiwalu były Posłanka Izabela Katarzyna Mrzygłocka, Wicewojewoda Dolnośląski Ilona Antoniszyn-Klik i Zastępca Dyrektora DODR we Wrocławiu Magdalena Rumiancew-Wróblewska.
Podczas Festiwalu przeprowadzono konkursy na „Najlepszą Potrawę z Sera”
i „Najlepszego Producenta Sera”. Zwycięzcę potraw wybierała komisja, a producenta publiczność. W tym roku w szranki stanęły 22 potrawy przygotowane przez 18 gospodyń. Jury próbowało zup serowych, pierogów, placuszków, rolad, naleśników i innych serowych dań. Fantazja gospodyń nie miała granic – sery łączono z różnymi składnikami, co dawało nieoczekiwane wrażenia smakowe.
Bezkonkurencyjny okazał się kurczak faszerowany mięsem i żółtym serem, przygotowany przez Zofię Sokolnicką z Kolc w gminie Głuszyca. Po raz pierwszy Radni Gminy Walim przyznali swoją nagrodę w tym konkursie, którą otrzymała Ewa Podwińska z Niedźwiedzicy w gminie Walim za serniczki.
Najlepszym producentem serów ogłoszono Mariusza Purgała z Przemkowa, który prowadzi gospodarstwo ekologiczne „Malinowe Wzgórze”.
W każdej edycji Festiwalu uczestniczą przedstawiciele różnych narodowości. Gościliśmy już Greków, Bułgarów, a w tym roku przyjechali do nas Węgrzy. Zaproszeni goście z gminy partnerskiej Harkakőtőny przygotowali sernik na słono z koperkiem, oryginalny węgierski gulasz z baraniny, przekąski z papryki i salami oraz lokalne wino.
Festiwal zorganizowano pod honorowym patronatem Posła na Sejm RP Izabeli Katarzyny Mrzygłockiej, Starosty Powiatu Wałbrzyskiego Roberta Ławskiego i Wójta Gminy Walim Adama Hausmana.

 

Danuta Szczęśniak