SIR - Punkt informacyjno-promocyjny - Potrawy z gęsiny smakiem tradycji podczas Festiwalu Gęsiny w Kudowie Zdroju

Motywem przewodnim zorganizowanego przez Miasto Kudowa Zdrój, Centrum Kultury w Kudowie Zdroju oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Festiwalu Gęsiny w Kudowie Zdroju były potrawy z gęsiny oraz wołowiny. Ich smak podkreślały piwa z domowych browarów.

W dniach 8-10 września w zabytkowym Parku Zdrojowym w Kudowie Zdroju swój repertuar zaprezentowały także zespoły kulinarne i ludowe z Dolnego Śląska. Przygotowane przez dolnośląskich producentów stoiska zachęcały do zakupów regionalnych produktów. Winnica Świdnicka zapraszała do degustacji dolnośląskich win, Miodowa Spiżarnia kusiła różnorodnością miodów smakowych, a „Smaki Tradycji Dolnego Śląska” zapraszały do próbowania tradycyjnych wędlin. Nie mogło również zabraknąć piernikowych czy drewnianych gąsek, które prezentowały się na stoiskach Gospodarstwa Pasiecznego państwa Malinowskich z Ciepłowód oraz Galerii Rękodzieła Artystycznego „Retro-Pasja”.

Tradycja serwowania gęsiny sięga XVII wieku i w dniu świętego Marcina nie mogło jej zabraknąć na polskich stołach. Po latach zapomnienia polska gęś owsiana znów święci triumfy. Znawcy dobrej polskiej żywności doceniają ten delikatesowy produkt nie tylko w listopadzie. Podczas Festiwalu pięć zespołów kulinarnych rywalizowało w konkursie Potrawy z gęsiny smakiem tradycji.

Zespół Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie, Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze z Chwalisławia, Sołectwo Jemna, Gospodarstwo Rolne Kowalowe Wzgórze z Kamieńca i restauracja Dom na wzgórzu z Gajowa przygotowały wyśmienite potrawy z gęsi owsianej według regionalnych przepisów, z regionalnych produktów.

Jury nagrodziło następujące dania:

I miejsce – Gęsina w maladze – Halina Kristman restauracja Dom na wzgórzu Gajów,

II miejsce – Pierś z gęsi ze słodką nutką – Violetta Mrozek Agroturystyka Zacisze, Chwalisław,

III miejsce – Pierogi z gęsiną – Zespół Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie.

Nagrody dla laureatów konkursu ufundował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Burmistrz Miasta Kudowa Zdrój Piotr Maziarz, Urszula Ganczarek z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, właścicielka firmy Ami Irena Rudziak oraz kierownik działu Rozwoju Obszarów Wiejskich DODR Renata Dyląg, wręczyli laureatom oraz uczestnikom nagrody oraz pamiątkowe dyplomy.

Festiwal Gęsiny był doskonałą okazją do zorganizowania punktu informacyjno-promocyjnego Sieci na rzecz innowacji dla rolnictwa i na obszarach wiejskich. Uczestniczący w imprezie producenci produktów regionalnych i tradycyjnych, właściciele gospodarstw agroturystycznych, restauratorzy, rolnicy oraz odwiedzający w tym dniu mieszkańcy powiatu kłodzkiego i okolic mogli dowiedzieć się czym jest Sieć, jakie są jej cele i zadania oraz w jaki sposób można do niej przystąpić.

Izabela Michniewicz DODR

Fot. Izabela Michniewicz