Operacja "Wiosna w winnicy" (04-05.03.2021 r.)

Cięcie winorośli, dobór sadzonek, wiosenne nawożenie czy ochrona przed przymrozkami to tylko część tematyki teoretycznych i praktycznych zajęć, podczas profesjonalnych warsztatów dla osób zainteresowanych założeniem własnej winnicy i rozpoczęciem przygody z winiarstwem. Warsztaty „Wiosna w winnicy” zostały zorganizowane 4 i 5 marca przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu.

Podczas dwudniowego spotkania, wykładowcy z Katedry Ogrodniczej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu omówili tematy związane z prowadzeniem młodej winnicy. Dr inż. Marta Czaplicka przedstawiła systemy prowadzenia winorośli i podstawowe zasady cięcia. Dr inż. Ewelina Gudarowska doradziła, na co należy zwrócić uwagę przy wyborze sadzonek oraz jakie są metody ochrony winnicy przed wiosennymi przymrozkami. Wiosenne nawożenie i ochronę winorośli omówił dr inż. Piotr Chohura.

W części praktycznej dziesięciu uczestników miało możliwość pracy w winnicy oraz własnoręcznego cięcia winorośli, zarówno jednorocznej (odmiany Rondo, Regent, Solaris, Hibernal oraz Riesling), jak i wieloletniej.

Warsztaty zostały przeprowadzone z zachowaniem wszelkich środków ostrożności wynikających z aktualnej sytuacji epidemiologicznej.

Warsztaty odbyły się w ramach operacji realizowanej przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II (drugiego) Pomocy technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) dla województwa dolnośląskiego.

Izabela Michniewicz DODR