„Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

Już po raz dziesiąty Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zorganizowali konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną Dolnego Śląska.
Finał konkursu odbył się 3 lipca 2010r. na terenie Centrum Handlowego Magnolia Park we Wrocławiu przy ulicy Legnickiej.
Celem konkursu była identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w małej skali i tradycyjnymi metodami przez lokalnych producentów oraz promowanie dziedzictwa kulinarnego i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez lokalną gastronomię.
Do oceny produktów powołano pięcioosobową komisję, której przewodniczyła Izabella Byszewska, Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz czteroosobową komisję oceniającą potrawy, której przewodniczyła Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych.
W ramach konkursu Kapituła oceniła 80 produktów i 9 potraw.
Imprezę uświetniły występy zespołów folklorystycznych z terenu Dolnego Śląska.
W tym roku jury konkursowe postanowiło przyznać następujące miejsca na najlepszy produkt regionalny w poszczególnych kategoriach:

 

produkty pochodzenia roślinnego:
I miejsce: „Śliwiaki” - Bogusława Gołębiewicz, Uraz
I miejsce: „ Kołacz ormiański” - Romana Obrocka, Oborniki Śląskie
II miejsce: „Chleb z Młyna” - Zenon Feszczuk, Młyn Usługowy, Jordanów Śląski
III miejsce: Ocet winny, miodowo - owocowo - ziołowy - Iwona i Marek Morawscy, Gospodarstwo Pasieczne „Miód – Mar”, Marcinkowice
wyróżnienie: Konfitura z papryki - Czesława Potemkin, Gospodarstwo Agroturystyczne „Trzy Koguty, Laski

produkty pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce: Ser - twaróg izerski - Tomasz Borysławski, Antoniów
II miejsce: Zawidowicka szynka z prosięcia - Masarnia
Bronisław Urbanowski, Zawidowice
III miejsce: Miód lipowy - Danuta i Henryk Kamaszuk, Godzięcina
wyróżnienie: Kiełbasa dojrzewająca - Renata Jaworska „Smakowita wieś”, Sławoszowice

napoje regionalne:
I miejsce: „Cyder” - Jabłecznik z Trzebnicy - Henryk Nowakowski, Trzebnica
II miejsce: Krupnik - staropolska wódka miodowa - Koło Gospodyń Wiejskich „Jodłóweczki”, Jodłowice
III miejsce: Nalewka chrzanowa - Koło Gospodyń Wiejskich, Wiercień
wyróżnienie: Naturalny sok jabłkowy karczewski - Maciej Karczewski,
Przedsiębiorstwo Prywatne KAR, Lutynia

inne produkty regionalne:
I miejsce: Komisja Konkursowa postanowiła nie przyznawać I miejsca
II miejsce: Farsz zapiekany - Koło Gospodyń Wiejskich, Ślubów
III miejsce: Farsz do gołąbków staropolskich - chłopskich
- Koło Gospodyń Wiejskich, Sadków
wyróżnienie: Pasztet z selera - Koło gospodyń Wiejskich, Głuchów Górny

Laureatami konkursu na najlepsze danie i potrawę regionalną zostali:
I miejsce: Polędwiczki z suma z lubczykiem oraz rolada z suma
-  Renata Jaworska „Smakowita wieś”, Sławoszowice
II miejsce: Zupa kartoflanka zabużacka oraz ryba po polesku
- Rada Sołecka z Daszowa, gmina Jemielno
III miejsce: Zupa borowikowa oraz placuszki smażone z farszem z kapusty i suszonych grzybów - Koło Gospodyń Wiejskich „Grodzanki”, Grodzanów
wyróżnienie: Galareta studzinina oraz kogutki wiejskie smażone w śmietanie swojskiej
-  Koło Gospodyń Wiejskich, Jutrzyna

Nominacja do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2010” w kategorii produkt:
• Ser kozi łomnicki - Bożena i Daniel Sokołowscy, Łomnica
• Pstrąg wędzony - Danuta Ćwikła „Pstrąg - Mar”, Ścinawka Średnia

Nominacja do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2010” w kategorii danie i potrawa:
• Polędwiczki z suma z lubczykiem oraz rolada z suma - Renata Jaworska „Smakowita wieś”, Sławoszowice

Laureatom nagrody rzeczowe i dyplomy wręczali: Wicemarszałek Stanisław Longawa, Wicedyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Bożena Maziarska oraz przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Hanna Szymanderska, Izabella Byszewska, Jan Zwoliński.