Seminarium „Domowy przerób mleka w gospodarstwie ekologicznym”
Domowy przerób mleka w gospodarstwie ekologicznym - dwudniowe seminarium z warsztatami
DODR we Wrocławiu zaprasza rolników ekologicznych i zainteresowanych ekologią na dwudniowe seminarium, połączone z warsztatami serowarskimi.
Seminarium „Domowy przerób mleka w gospodarstwie ekologicznym”, odbędzie się w dniach 17-18 września w gospodarstwie Państwa Sokołowskich Kozia Łąka (ul. Lipowa 3, 58-508 Łomnica).
W ramach 2-dniowego seminarium zaplanowano wykłady oraz warsztaty serowarskie.
I dzień 17.09.2013 - wykłady
- Sanitarno-higieniczne aspekty produkcji farmerskiej – jakość mleka i higiena produkcji – Inspekcja Weterynaryjna,
- Podstawy teoretyczne produkcji wyrobów mlecznych – Uniwersytet Przyrodniczy,
- Znaczenie drobnoustrojów w procesie produkcyjnym. Grupy bakterii pożytecznych i szkodliwych oraz ich wpływ na przebieg procesu produkcji i dojrzewania serów i twarogów – sery miękkie i twarde – Uniwersytet Przyrodniczy,
- Sprzedaż produktów z gospodarstwa - Inspekcja Weterynaryjna,
- Zasady znakowania produktów i wprowadzania do obrotu – DODR we Wrocławiu
II dzień 18.09.2013 r. – warsztaty serowarskie
(gospodarstwo ekologiczne Kozia Łąka)
- Produkcja sera krok po kroku,
- Higiena udoju, produkcji i przechowywania sera,
- Zasady dojrzewania i pielęgnacji serów – producent serów.
Karty zgłoszenia uczestnictwa w seminarium można przesyłać do 26 sierpnia, na adres DODR we Wrocławiu, ul. Zwycięska 8, 53-033 Wrocław lub na adres mailowy: monika.miniewska@dodr.pl.
Zapisy zbierane będą również telefonicznie pod numerami:
Monika Miniewska, tel. 71 339 80 21 wew. 182
oraz Urszula Bogusiewicz tel. 71 339 80 21 wew. 183
Do pobrania: Karta zgłoszenia uczestnictwa Zaproszenie na seminarium
Seminarium dofinansowane jest ze środków Wojewódzkiego Funduszu
Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu w ramach projektu
„Rolnictwo ekologiczne – powrót do natury”