Konferencja - Rozwój serowarstwa farmerskiego i zagrodowego

Konferencja „Rozwój serowarstwa farmerskiego i zagrodowego”
21 października 2023 r., godz. 09:00,
Obiekt hotelowy AGRO, ul. Zwycięska 4, Wrocław

Branża serowarska stale ma stawiane nowe wyzwania, wymaga ciągłego doskonalenia, podnoszenia poziomu wiedzy i umiejętności. Oprócz zagadnień związanych z technologią produkcji, istotne są również tematy ekonomiczne,  marketingowe - jak zatrzymać przy sobie konsumenta lub pozyskać nowego, jak stworzyć wspólną markę. Przedstawione w publikacji sylwetki  serowarów to dobre praktyki zachęcające do rozwoju dalszej współpracy w tworzeniu wspólnej marki, szlaku serowarskiego uzupełnionego np. o inne lokalne produkty czy atrakcje regionu.

Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zapraszają na konferencję pn. „Rozwój serowarstwa farmerskiego i zagrodowego” realizowaną w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 -2020’’, Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022 -2023.
Podczas konferencji zostaną omówione tematy związane z przetwórstwem mleka, turystyką serowarską, szlakiem serowym, zostaną przedstawione dobre praktyki w przetwórstwie farmerskim i zagrodowym oraz zostanie zaprezentowana realizowana w ramach operacji publikacja, przedstawiająca dobre praktyki i innowacyjne rozwiązania w serowarniach zlokalizowanych na terenie trzech województw: dolnośląskiego, małopolskiego, opolskiego.

Do udziału zapraszamy rolników, osoby związane zawodowo z produkcją serowarską i innymi produktami mlecznymi oraz osoby zainteresowane rozpoczęciem takiej działalności, mieszkańców obszarów wiejskich, osoby zainteresowane tematyką, doradców.
Celem operacji jest przeszkolenie uczestników konferencji w obszarze przetwórstwa farmerskiego i zagrodowego i wspólnej promocji produktów oraz wymiana i upowszechnianie wiedzy i doświadczeń w zakresie nowoczesnych i innowacyjnych rozwiązań oraz dobrych praktyk w rolnictwie i na obszarach wiejskich.