Dolnośląskie Perły przyznane
Podczas finału XV edycji wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów komisja konkursowa nominowała produkty i dania do ogólnopolskiej nagrody kulinarnej Perła 2015.
Spośród nominowanych prestiżową statuetkę zdobyły:
w kategorii najlepszy regionalny produkt żywnościowy:
- Ryczyński miód lipowy, Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, Oława
- Cydr - jabłecznik z Trzebnicy, Noel Henryk Nowakowski, Trzebnica
- Piwo Sobótka Górka 16, Browarnia Sobótka Górka
- Ser kozi goleszański, Adam Kudłaty, Goliszów
w kategorii najlepsze danie i potrawa regionalna:
- Jagnięcina duszona z warzywami, Kaffee Bistro „Cynamonowa” Doroty i Dariusza Słabickich z Radkowa.
Klucz do Polskiej Spiżarni dla Ośrodka
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu otrzymał nagrodę Klucz do Polskiej Spiżarni, którą Kapituła Krajowa przyznaje osobom i instytucjom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.
Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki Perły 2015 w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food zaplanowano na 20 września.
Gratulujemy wszystkim laureatom.
Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu