Dolnośląskie Perły przyznane

Podczas finału XV edycji wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów komisja konkursowa nominowała produkty i dania do ogólnopolskiej nagrody kulinarnej Perła 2015.

Spośród nominowanych prestiżową statuetkę zdobyły:
w kategorii najlepszy regionalny produkt żywnościowy:

  • Ryczyński miód lipowy, Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, Oława
  • Cydr - jabłecznik z Trzebnicy, Noel Henryk Nowakowski, Trzebnica
  • Piwo Sobótka Górka 16, Browarnia Sobótka Górka
  • Ser kozi goleszański, Adam Kudłaty, Goliszów

w kategorii najlepsze danie i potrawa regionalna:

  • Jagnięcina duszona z warzywami, Kaffee Bistro „Cynamonowa” Doroty i Dariusza Słabickich z Radkowa.

Klucz do Polskiej Spiżarni dla Ośrodka
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu otrzymał nagrodę Klucz do Polskiej Spiżarni, którą Kapituła Krajowa przyznaje osobom i instytucjom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.

Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki Perły 2015 w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food zaplanowano na 20 września.

Gratulujemy wszystkim laureatom.

Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu