Doradcy DODR bezpłatnie
pomagają hodowcom
świń w przygotowaniu
planu bezpieczeństwa
biologicznego
SPIS TREŚCI
AKTUALNOŚCI
- Sytuacja w rolnictwie – nieco śniegu i susza glebowa
- Inwestycje na terenach OSN
- Na pomoc hodowcom – pomoc dla producentów wieprzowiny i mleka
- Półtusze na przechowanie – dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
- Kolejne stawki do redukcji – płatności obszarowe
- Bezpieczne gospodarstwo – XIV edycja Ogólnokrajowego Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2016
- Grunty nie dla każdego – duże zmiany w zasadach obrotu państwową ziemią rolną
- Bardzo krótkie wiadomości
FINANSE
- Bezpośrednio, bez rejestracji – nowe przepisy podatkowe w zakresie sprzedaży bezpośredniej
- Jak, gdzie, kiedy? – obowiązkowe ubezpieczenia rolnicze
- Rolnik zostaje VATowcem – ostatni krok, czyli jak wypełnić NIP-7
EKOLOGIA
- Zima im niestraszna – dokarmianie ptaków
- Bez mrówki nie ma motyla – zachowanie bioróżnorodności w rolnictwie
UPRAWA
- Rzepakowa strategia – startowe nawożenie azotem
- Spadek pogłowia, spadek uprawy – uprawa jęczmienia jarego
- Kalkulacja kosztów uprawy 1 ha jęczmienia jarego
- Stare, nowe, zaniechane – rośliny alternatywne
- Warzywa po polsku – uprawy polowe, uprawy pod osłonami
- Pędraki i drutowce – szkodniki glebowe w uprawach rolniczych i sadowniczych
HODOWLA
- Nie tylko strategia błękitnego oceanu – rynek mięsa
- Klimat hodowlany – globalna polityka klimatyczna a dobrostan zwierząt
- Papuga zawsze druga – rejestracja egzotycznych gatunków ptaków
DOLNOSLĄSKA WIEŚ
- Jaki rok, takie dokarmianie – wczesnowiosenne dokarmianie sadów
SADY
- W stodole pani Janiny, czyli jak opadają kulturowe plewy, a zostaje dorodne ziarno
DOM I OGRÓD
- Regionalne przysmaki – Dolnośląskie PerłyOtworzy się w nowej karcie
- Ile tłuszczu w szpinakowym liściu
- Górskie Smaki u Księcia Pana – piąty kiermasz żywności ekologicznej
- Grubosz owalny – drzewko szczęścia
A TAKŻE
- informacje Dolnośląskiej Izby Rolniczej,
- terminarz szkoleń,
- agronotowania, ogłoszenia drobne,
- krzyżówka, horoskop
Data publikacji