Do konkursu mogą zgłosić się rolnicy indywidualni prowadzący lub współprowadzący gospodarstwo rolne na terenie kraju. Rolnicy mogą być też nominowani do udziału w konkursie na przykład przez organizacje branżowe, jednostki administracyjne, związki zawodowe rolników, firmy prywatne z sektora rolnego i rolno-spożywczego. Konkurs trwa od 26 lutego do 8 października.
Gospodarstwa i prowadzona w nich działalność powinny odznaczać się szczególnymi walorami, zgodnie z poniższymi wyróżnikami innowacyjności:
- innowacyjność celu – identyfikacja nowych i obiecujących podejść do rozwiązania danego problemu,
- innowacyjność procesu – innowacyjność ukierunkowana na proces; rozwój nowych metod, narzędzi, nowego podejścia i udoskonalenie już istniejącego; rozwój systemu odpowiadającego na potrzeby i problemy rynku; społeczny wymiar innowacji,
- innowacyjność stosowanych produktów i technologii – cechy produktu, oryginalne rozwiązania, zastosowania produktu, użyteczność; dostarczanie korzyści dla prowadzonej działalności pod względem ekonomicznym, środowiskowym, klimatycznym czy też dobrostanu zwierząt.
Zgłoszenia będą przyjmowane w ramach trzech kategorii konkursowych:
Produkcja roślinna
- nowatorskie rozwiązania agrotechniczne stosowane w produkcji roślinnej,
- praktyki i technologie podnoszące plon i jakość produkowanego surowca,
- praktyki i technologie obniżające koszty produkcji roślinnej,
- praktyki i technologie promujące zasady rolnictwa zrównoważonego,
- wykorzystanie niestandardowych metod ochrony, produkcji lub nawożenia,
- system produkcji zgodny z naturą (rolnictwo ekologiczne i regeneratywne) oraz nowatorskie rozwiązania w zakresie tego typu produkcji,
- wykorzystanie innowacji cyfrowych w prowadzeniu produkcji roślinnej podnoszące jej efektywność.
Produkcja zwierzęca
- nowatorskie rozwiązania techniczne stosowane w chowie,
- wykorzystanie niestandardowych komponentów paszowych i innowacyjnych systemów żywienia,
- niestandardowe, podwyższone podejście do dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska,
- wykorzystanie mało popularnych genetyk czy gatunków zwierząt,
- przetwórstwo mięsa/mleka na poziomie gospodarstwa, skracanie łańcucha dostaw,
- ograniczenie zużycia antybiotyków, chów bez użycia komponentów transgenicznych, chów ekologiczny,
- dążenie do skrócenia łańcucha produkcji,
- dążenie do zmniejszenia śladu węglowego z prowadzonej działalności.
Technologie
- nowatorskie rozwiązania techniczne stosowane w gospodarstwie rolnym (maszyny rolnicze, urządzenia i systemy do zarządzania gospodarstwem, monitorowania upraw, pogody, predykcji zdarzeń itp.),
- maszyny, sprzęt i technologie podnoszące wydajność, jakość i komfort pracy,
- maszyny, sprzęt i technologie obniżające koszty produkcji,
- maszyny, sprzęt i technologie zmniejszające oddziaływanie na klimat i środowisko,
- maszyny, sprzęt i technologie zmniejszające zużycie środków do produkcji rolnej,
- nowatorskie technologie pozyskiwania energii w gospodarstwie,
- narzędzia i technologie prowadzące do zmniejszenia śladu węglowego z prowadzonej produkcji rolnej.
Szczegóły, formularz zgłoszeniowy i regulamin konkursu dostępne na stronie: www.farmer.pl/innowacyjny-farmer-2024