Podczas finału XVI edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów komisja konkursowa nominowała produkty i potrawy do ogólnopolskiej nagrody Perła 2016.
Prestiżowe statuetki dostaną:
w kategorii najlepszy regionalny produkt żywnościowy:
• Ser górski Sudecki
Wańczykówka, Lucyna i Sylwester Wańczyk, Krzeszów
• Korniszon
Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, Teofil Szelwika, Ścinawa
• Likier karkonoski
Abditus Sp. z o. o., Tomasz Łuszpiński, Borowice w Karkonoszach
w kategorii najlepsze danie i potrawa regionalna:
• Koryto Gerwazego, czyli gulasz z dzika i jelenia
Dworek Galosa Sp. z o.o., Monika Galos, Strachocin
Krajowy Finał Konkursu i uroczystości wręczenia statuetki Perły 2016, odbędzie się w Poznaniu, w niedzielę 25 września, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food.
Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu
Zadanie współfinansowane ze środków Unii Europeskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa
i Rozwoju Wsi