Wyjazd studyjny pod hasłem „Rolnictwo regeneratywne w ramach Zespołu tematycznego związanego z zagadnieniami chowu i hodowli bydła mięsnego”, został zorganizowany 25-26 maja przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu.
W wyjeździe do gospodarstw zajmujących się hodowlą bydła mięsnego w województwie lubuskim uczestniczyli dolnośląscy rolnicy, producenci, hodowcy bydła, przedstawiciele doradztwa rolniczego i świata nauki, a także mieszkańcy obszarów wiejskich zainteresowani tą tematyką.
Koncentracja produkcji towarowej i wzrost skali produkcji mleka sprawia, że wielu rolników szuka alternatywy dla produkcji bydła mlecznego. Jedną z często wybieranych opcji jest chów bydła mięsnego. Ten kierunek produkcji pozwala na racjonalne wykorzystanie użytków zielonych i realizację programów rolno-środowiskowo-klimatycznych. Zwierzęta wykorzystują ekstensywnie użytkowane łąki i pastwiska.
W ostatnim czasie obserwujemy też odchodzenie od zasad intensywnego, przemysłowego rolnictwa. Rolnictwo regeneratywne, które odtwarza i utrzymuje potencjał plonotwórczy gleby poprzez prowadzenie produkcji rolniczej, która nie szkodzi środowisku, wpisuje się w ten trend. Taki sposób hodowli wykorzystuje założenia rolnictwa integrowanego, ekologicznego, permakultury i rolnictwa precyzyjnego. Wymaga to od prowadzących chów bydła spełnienia wymagań w zakresie ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.
Podczas wyjazdu uczestnicy odwiedzili gospodarstwa hodowlane, w których zastosowano innowacyjne rozwiązania, łączące w optymalny sposób produkcję roślinną i zwierzęcą. Jako pierwsze uczestnicy wyjazdu obejrzeli gospodarstwo Dariusza Matkowskiego w Słońsku.
Jest to jedno z największych gospodarstw w województwie lubuskim. Jego podstawowym profilem jest hodowla bydła mięsnego oraz koni zimnokrwistych. Rasa polecana przez właściciela to limousine.
W latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku gospodarstwo posiadało 70 ha, dziś jego areał wynosi 3 tysiące ha łąk i 400 ha kukurydzy. Produkcja roślinna odpowiada potrzebom prowadzonej hodowli. System utrzymania bydła mięsnego to głównie wypas na łąkach.
Kolejne odwiedzone gospodarstwo w miejscowości Kamień Mały prowadzi Zbigniew Kołoszyc z rodziną. Właściciel zajmuje się hodowlą bydła mięsnego od dziesięciu lat. Utrzymuje około 200 sztuk bydła mięsnego rasy limousine oraz blonde d’aquitaine. W rozrodzie stosuje krycie naturalne. Właściciel jest laureatem wielu konkursów, jak Producent Bydła Mięsnego Roku 2021 w kategorii hodowca czy Bezpieczne Gospodarstwo Rolne. Jest też Wicemistrzem krajowym AgroLigi.
Trzecie gospodarstwo, należące do Ulricha Schoflera, znajduje się w Dąbrówce Małej. Gospodarz posiada około 120 sztuk bydła mięsnego rasy limousine, 800 ha gruntów ornych, Produkcja roślinna jest realizowana między innymi na potrzeby prowadzonej hodowli. Właściciel prowadzi gospodarstwo od 25 lat i zatrudnia 10 osób.
Wyjazd studyjny ułatwił nawiązywanie kontaktów oraz umożliwił zdobycie wiedzy i praktycznych informacji na temat innowacyjnych przedsięwzięć hodowlanych. Był także źródłem inspiracji dla uczestników.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja opracowana przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu, organizowana w ramach operacji do realizacji w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2022-2023.
Izabela Michniewicz DODR