Aktualności, Zapowiedzi
Zmodyfikowano: 26.02.2019
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zaprasza na bezpłatne szkolenia dla rolników w ramach operacji
Nowoczesny chów świń i bydła mięsnego z uwzględnieniem zasad higieny, polepszania dobrostanu, profilaktyki i bioasekuracji jako alternatywy dla stosowania antybiotyków u zwierząt w województwie dolnośląskim
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szkolenia współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach działania M01 „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”, poddziałanie 1.1. „Wsparcie dla działań w zakresie kształcenia zawodowego i nabywania umiejętności” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Umowa o Przyznaniu Pomocy Nr 00008.DDD.65140.00044.2018.01.
PROGRAM SZKOLENIA:
Chów świń
pierwszy dzień
- Dobór ras do hodowli.
- Wybrane zasady prawidłowej eksploatacji knurów.
- Czynniki ograniczające uzyskiwanie optymalnych efektów produkcyjnych na fermach o różnym cyklu.
- Odchów prosiąt.
- Prawidłowe żywienie świń w zależności od grupy wiekowej i systemu tuczenia.
- Organizacja i dobrostan zwierząt jako podstawowe warunki ochrony zdrowia.
- Profilaktyka swoista ważnych ekonomicznie chorób świń.
- Minimalne wymagania „bioasekuracji” w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie w tym świnie.
- Wymagania „bioasekuracji” dla gospodarstw utrzymujących świnie na obszarach wyznaczonych w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń oraz nakazy i zakazy obowiązujące na tych obszarach.
- Program „bioasekuracji” mający na celu zapobieganie szerzeniu się afrykańskiego pomoru świń.
- Soja wolna od GMO jako krajowe źródło białka.
drugi dzień
- Podstawowe wiadomości dotyczące zagadnienia oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
- Odpowiedź kluczowych instytucji UE i światowych na zjawisko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
- Ogólne założenia „Narodowego programu ochrony antybiotyków na lata 2016-2020” realizowanego przez Ministra Zdrowia oraz strategii pt. „Działania podejmowane w zakresie antybiotyków w weterynarii pod kierunkiem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi”.
- Kompetencje poszczególnych instytucji w realizacji działań na rzecz ochrony antybiotyków.
- Zasady dotyczące rozważnego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych.
- Zapobieganie chorobom i ograniczanie konieczności stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, szczególnie w hodowlach świń i bydła, poprzez przestrzeganie wymagań higienicznych, polepszanie poziomu dobrostanu oraz stosowanie profilaktyki oraz zasad bezpieczeństwa biologicznego.
- Monitorowanie i nadzorowanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe oraz stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt. Rola laboratoriów w zakresie oznaczania wrażliwości na środki przeciwdrobnoustrojowe.
-
Dyskusja nt. usprawnienia systemu służącego do zbierania danych dotyczących zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych.
Chów bydła
pierwszy dzień
- Dobór ras do krzyżówek i hodowli.
- Sposoby utrzymania bydła mięsnego.
- Zasady żywienia w zależności od grup wiekowych, systemu opasu.
- Wymagania jakościowe mięsa pozyskanego od ras bydła mięsnego.
- Dobrostan zwierząt jako czynnik warunkujący ochronę zdrowia.
- Profilaktyka chorób bydła mięsnego.
- Pasze stosowane w żywieniu mamek i opasów.
- Organizacja i efektywność produkcji bydła mięsnego.
- Soja wolna od GMO jako krajowe źródło białka.
drugi dzień
- Podstawowe wiadomości dotyczące zagadnienia oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
- Odpowiedź kluczowych instytucji UE i światowych na zjawisko oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
- Ogólne założenia „Narodowego programu ochrony antybiotyków na lata 2016-2020” realizowanego przez Ministra Zdrowia oraz strategii pt. „Działania podejmowane w zakresie antybiotyków w weterynarii pod kierunkiem Ministra Rolnictwai Rozwoju Wsi”.
- Kompetencje poszczególnych instytucji w realizacji działań na rzecz ochrony antybiotyków.
- Zasady dotyczące rozważnego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych.
- Zapobieganie chorobom i ograniczanie konieczności stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, szczególnie w hodowlach świń i bydła, poprzez przestrzeganie wymagań higienicznych, polepszanie poziomu dobrostanu oraz stosowanie profilaktyki oraz zasad bezpieczeństwa biologicznego.
- Monitorowanie i nadzorowanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe oraz stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt. Rola laboratoriów w zakresie oznaczania wrażliwości na środki przeciwdrobnoustrojowe.
- Dyskusja nt. usprawnienia systemu służącego do zbierania danych dotyczących zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych.
O miejscach, datach i godzinie rozpoczęcia szkoleń będziemy informować Państwa w miesięczniku „Twój Doradca Rolniczy Rynek”, na stronie internetowej www.dodr.pl w zakładce Projekty oraz w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego. Z przyczyn od nas niezależnych harmonogram może ulec zmianie.
Liczba miejsc na szkoleniach ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń u doradcy.
Szkolenia są bezpłatne. Organizatorzy zapewniają materiały szkoleniowe, zaświadczenie o ukończeniu szkolenia oraz poczęstunek.
SZKOLENIA KOORDYNUJE:
Dział Metodyki Doradztwa, Szkoleń i Wydawnictw (Dział MDSziW)
Kierownik operacji: Ewa Bieńkowska, tel. 71/ 339 80 21 wew. 197, e-mail: ewa.bienkowska@dodr.pl,
Izabela Liskowiak-Jaremko, tel. 71/339 80 21 wew. 195, e-mail: izabela.liskowiak@dodr.pl,
Data szkolenia |
Miejsce szkolenia |
Osoba przyjmująca |
|
Chów bydła |
|||
04-03-2019 05-03-2019 |
Restauracja Magnolia |
ul. Głogowska 25 |
Marcin Hołtra |
Chów świń |
|||
11-03-2019 12-03-2019 |
Świetlica wiejska |
Przychowa 29 |
Arkadiusz Dulemba |
14-03-2019 15-03-2019 |
Urząd Gminy |
ul. Kolejowa 3 |
Dorota Ziobro |
Chów bydła |
|||
18-03-2019 19-03-2019 |
Centrum Inicjatyw |
Ścinawka Górna 18A |
Katarzyna Mróz |