XIV edycja wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Szynka jagnięca, konfitury z zielonych włoskich orzechów, marchewkowe rogaliki, pierniki barwione różnymi gatunkami miodu, czy pieróg granitowy, to tylko niektóre z kilkudziesięciu dolnośląskich produktów i potraw zaprezentowanych podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, w sobotę 23 sierpnia, w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu.

Organizatorami czternastej edycji konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
 
Uroczystego otwarcia imprezy dokonał Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Włodzimierz Chlebosz, Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński oraz Dyrektor OT Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu Jacek Sołtys.

Odwiedzający w sobotę Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu, próbowali regionalnych i tradycyjnych produktów z Dolnego Śląska, prezentowanych w punkcie degustacyjno-informacyjnym. Na stole królowały wędliny, sery, miody, soki i marynaty.
Jurorzy ocenili kilkadziesiąt regionalnych produktów oraz dania i potrawy przyrządzone przez zespoły gastronomiczne.

W tym roku uznanie komisji konkursowej zdobyły:
W kategorii Najlepszy regionalny produkt żywnościowy

I.    Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Wyróżnienie: Wyrób Wędlin Naturalnych, Zakład Pod bukami, Piotr Czajkowski za kiełbasę Golędzinowską,
Wyróżnienie: Pasieka Miód od Turka, Maciej Turek, za miód gryczany.
1.    Produkty i przetwory mięsne
Nagroda główna w podkategorii: Małgorzata Makuchowska za szynkę jagnięcą pieczoną,
Nagroda główna w podkategorii: RSP Jedność za kiełbasę boleścińską,
Nagroda główna w podkategorii: DAR-VIT, Dariusz Konarski, za szynkę gotowaną z Jagodnika.
2.    Produkty i przetwory z ryb
Nagroda główna w podkategorii: Stowarzyszenie Przyjaciół Wsi Niedźwiedzice, Rafał Zguda, za niedźwiedzickiego karpia wędzonego.
3.    Produkty mleczne
Nagroda główna w podkategorii: Adam Kudłaty, za ser goleszyński.
4.    Miody
Nagroda główna w podkategorii: Spiżarnia Miodowa, Ewa Migocka, za Ryczyński miód lipowy.

II.    Produkty pochodzenia roślinnego
Wyróżnienie: Gospodarstwo Pasieczne M.H.E Helena Malinowska, za konfiturę z orzechów włoskich
Wyróżnienie: Danuta i Marek Komuszyna, za piernik tradycyjny wielosmakowy o różnych barwach,
Wyróżnienie: Marta Piasecka za rogaliki marchewkowe ze Szczytkowic.
1.    Przetwory warzywne
Nagroda główna w podkategorii: Asperfield Sp. z o. o. za luksusowe szparagi marynowane.
2.    Produkty zbożowe
Nagroda główna w podkategorii: Autotec, Wojciech Uszok, za olej rzepakowy

III.     Napoje regionalne
Wyróżnienie: Maciejowy Sad, Maciej Karczewski, za tłoczony sok z jabłek i czarnej porzeczki,
Wyróżnienie: Małgorzata Makuchowska, za nalewkę malinową,
Wyróżnienie: Franciszek Kijewski, za nalewkę czosnkową.
Napoje alkoholowe
Nagroda główna w podkategorii: Abditus Sp. z o. o., za likier karkonoski,
Nagroda główna w podkategorii: Browarnia Sobótka Górka, za piwo Sobótka Górka 16.

IV.    Inne produkty regionalne
Nagroda główna w podkategorii: Witomar, Marzena Ciastoń za jaja perlicy

Komisja nominowała do ogólnopolskiej nagrody Perła 2014 produkty:
1.    Ser twarogowy półtłusty ‒ S.M. Demi w Górze,
2.    Olej lniany dr Budwig ‒ PPHU Ol’Vita,
3.    Kiełbasa z Jagodnika – DAR-VIT Dariusz Konarski,
4.    Miód lipowy – Danuta Duda,
5.    Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy – Danuta i Marek Komuszyna.

W kategorii Najlepsze danie i potrawa regionalna:
I miejsce: Stowarzyszenie Koniczyna z Mierzęcina, za krem szpinakowy oraz comber z królika ze szpinakiem w sosie własnym,
II miejsce: Gospodarstwo agroturystyczne Leśniczówka Kamień, za zupę grzybową z klopsikami z dziczyzny oraz udziec jagnięcy z muflona,
III miejsce: KGW w Gościęcicach za pokrzywową z kluseczkami oraz pieróg granitowy z kremowym sosem grzybowym.

Komisja nominowała do ogólnopolskiej nagrody Perła 2014 potrawę:
Udziec jagnięcy z muflona z Gospodarstwa agroturystycznego Leśniczówka Kamień
 
Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu
 

Zadanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2014. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2014 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi