Chleb Narodowy
Ofiarowany podczas Dożynek Jasnogórskich w Częstochowie Chleb Narodowy został wyprodukowany ze zbóż i soli pochodzących ze wszystkich polskich województw, a także innych krajów, w których żyją i mieszkają Polacy. Po dożynkach chleb został przywieziony przez Dyrektora DODR Marka Tarnackiego i jego zastępcę Sławomira Śmigielskiego do Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.
Mąkę do wypieku chleba ofiarowały wszystkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu. Ziarno z Dolnego Śląska pochodziło z Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Mariusza Saladry w Osolinie w gminie Oborniki Śląskie. Mąka została przywieziona także z Czech, Rumunii, Mołdawii, Węgier, Litwy i Ukrainy. Natomiast sól pochodzi z Kopalni Soli w Wieliczce.