Doradcy DODR bezpłatnie
pomagają hodowcom
świń w przygotowaniu
planu bezpieczeństwa
biologicznego
SIR - Innowacyjne rozwiązania w dolnośląskim rolnictwie
Targ Ziemi i zjedz z nami śniadanie
Pochodząca z Chełmska Śląskiego „Bomba Apostołów”, czy „Świdnicki kąsek”, to nazwy pierników wytwarzanych na Śląsku jeszcze w średniowieczu. To właśnie stąd, a nie z Torunia pochodzą pierwsze wzmianki o polskich tradycjach piernikarskich, dotyczące Świdnicy i datowane na 1293 rok.
Niestety po ponad sześciu wiekach, w 1945 roku dolnośląska tradycja wypiekania pierników zanikła. Zostały jednak stare receptury, które umożliwiają dziś odtwarzanie dawnych smaków.
Właśnie takie pierniki karkonoskie z Fryborskiej Manufaktury Miodowniczej znajdziemy wśród wielu innych dolnośląskich pereł na TarguZiemi124, organizowanym w Bzowej Ostoi w Kraskowie. Właścicielką ekologicznego gospodarstwa przypałacowego jest Izabela Gamperl, która wspólnie z Joanną Maślukiewicz ‒ właścicielką gospodarstwa koziego Kozłonoga w Klecinie utworzyły Kooperatywę124. Obie panie połączyły wspólne zainteresowania, zamiłowanie do dobrego jedzenia, a przede wszystkim chęć życia w zgodzie z naturą.
Umiłowanie prostych smaków
Ideą powstania Kooperatywy124 była chęć podzielenia się z innymi własnymi obserwacjami i doświadczeniami, zamiłowaniem do prawdziwego jedzenia, prostych nieprzetworzonych smaków oraz życia blisko i w zgodzie z naturą.
Zamiłowanie do tego, co naturalne i tradycyjne, pasja i chęć edukacji, zaowocowały wieloma wspólnie realizowanymi projektami. Oprócz tego, że każda prowadzi indywidualne gospodarstwo rolne, właścicielki Kooperatywy124 zajmują się wytwarzaniem serów czy wypiekiem chleba, które szybko zyskały uznanie konsumentów.
Zaproszenie do współpracy, czyli Targ Ziemi
Chcąc promować dostępną w sąsiedztwie lokalną żywność wysokiej jakości, postanowiły zaprosić do współpracy innych producentów produktów regionalnych, tradycyjnych, rękodzielniczych czy ekologicznych, wytwarzających w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD).
W zabytkowych obiektach gospodarczych, położonych na terenie Bzowej Ostoi, powstały boksy dla wystawców. W każdą pierwszą niedzielę miesiąca odbywa się tu Targ Ziemi.
Licznie odwiedzający to miejsce mieszkańcy Dolnego Śląska mogą zaopatrzyć się w chleby wypiekane na zakwasie, tradycyjne wędliny, miody z okolicznych pasiek, sery z mleka krowiego i koziego, przetwory owocowe i warzywne, ekologiczne kosmetyki, a nawet ręcznie wykonywaną biżuterię czy lnianą odzież. Cykliczność Targu i szeroka oferta produktów sprawiła, że z każdym kolejnym miesiącem klientów przybywa.
Skuteczny jak poczta pantoflowa
Podczas pierwszej edycji, która odbyła się w maju, organizatorki obawiały się o frekwencję. Jak się okazało, niepotrzebnie. Poczta pantoflowa i informacje zamieszczone na portalu społecznościowym okazały się skuteczne. Spóźnialskich, którzy nie zdążą przyjechać na niedzielny Targ, właścicielki zapraszają do sklepu otwartego na terenie Bzowej Ostoi, gdzie w każdą sobotę (oprócz soboty poprzedzającej Targ Ziemi), między godziną dwunastą a szesnastą, organizują cotygodniowe zdrowe zakupy po sąsiedzku.
Handel, dobrostan, edukacja
Działalność Kooperatywy124 to nie tylko wspieranie i umożliwianie rolnikom sprzedaży płodów rolnych poprzez cyklicznie organizowany Targ Ziemi i sklep gospodarczy. To nieustanne poszukiwanie nowych, certyfikowanych ekologicznie, bądź pracujących naturalnymi metodami gospodarstw hodujących zwierzęta z poszanowaniem ich dobrostanu, uprawiających warzywa bez środków ochrony roślin, pielęgnujących stare odmiany. To również działalność edukacyjna, polegająca na współpracy z przedszkolami, szkołami ośrodkami uniwersyteckimi, organizowanie tematycznych warsztatów towarzyszących Targowi Ziemi. To przede wszystkim codzienna praca w gospodarstwach.
Zjedz z nami śniadanie
Zarówno pani Izabela, jak i pani Małgorzata, doskonale zdają sobie sprawę z siły konsumenckiej świadomości. Dzięki świadomym kupującym, rację bytu mają mniejsze gospodarstwa wytwarzające żywność wysokiej jakości na niewielką skalę.
Stąd pomysł na prowadzenie edukacji w gospodarstwach. Podczas zajęć, dzieci poznają zwierzęta gospodarskie, uczą się, jak tradycyjnie wypiekać chleb czy pokolorować drewniane kózki. Niezwykle popularne są dni otwarte, podczas których można podejrzeć codzienną pracę gospodarstwa.
Dzięki przekazywaniu wartości i wiedzy na temat tradycyjnych zawodów, zdrowej, naturalnej żywności, kolejne pokolenia mogą poznać i docenić siłę regionalnego dziedzictwa. Właścicielki nie ustają w poszukiwaniu nowych pomysłów na wykorzystanie potencjału drzemiącego w gospodarstwach, dlatego postanowiły zrealizować najnowszy projekt Kooperatywy124 ‒ „Zjedz z nami śniadanie”. Klienci odwiedzający sklep w Bzowej Ostoi będą mogli zaplanować piknik połączony z degustacją regionalnych produktów na łonie natury.
Kooperatywa124
TargZiemi124
Izabela Gamperl, tel. 530 991 353
Joanna Maślukiewicz, tel. 504 593 556
e-mail: targziemi124@gmail.com
facebook.com/targziemi124
Izabela Michniewicz DODR