Oświetlenie
Zwierzęta nie mogą przebywać cały czas w ciemnościach, dlatego w pomieszczeniach należy zapewnić oświetlenie naturalne (okna, świetliki itp.) lub sztuczne. Zapewniony dostęp do światła naturalnego lub pomieszczenia, w których są utrzymywane zwierzęta, były oświetlone przystosowanym dla nich światłem sztucznym (co najmniej między godziną 9 00 a 17 00). Natężenie światła sztucznego musi wynosić co najmniej 40 lx przez co najmniej 8 godzin dziennie, co odpowiada około 24 W/m2 światła żarowego lub 6 W/m2 światła jarzeniowego. W przypadku oświetlenia wyłącznie sztucznego nie może ono być włączone przez całą dobę.
Oświetlenie dzienne w pomieszczeniach dla trzody chlewnej ( stosunek oszklonej powierzchni okien do powierzchni podłogi) wynosi:
prosiąt - 1:25
knury, lochy luźne i prośne, loszki i knurki hodowlane - 1:20
tuczniki - 1:30
Urządzenia, wyposażenie, sprzęt, z którym świnie mają bezpośredni kontakt, nie mogą zawierać substancji szkodliwych zarówno pod względem chemicznym, jak i mikrobiologicznym. Powinny być wykonane z materiałów łatwych do czyszczenia, mycia i dezynfekcji. Pomieszczenia, sprzęt i wyposażenie należy utrzymywać w dobrym stanie technicznym i higienicznym, a resztki pasz oraz odchody usuwać w jak najkrótszym czasie.
Hałas
Żadne zwierzę nie powinno być narażone na stały hałas lub wywołany nagle. Natężenie hałasu nie może przekraczać 85 dB. Należy unikać nagłego źródła hałasu, mogącego wystraszyć zwierzęta. Niższy poziom hałasu powinno się zapewnić zwierzętom w nocy, samicom ciężarnym i noworodkom.
Utrzymywanie stężenia szkodliwych gazów i kurzu na poziomie nieszkodliwym dla zwierząt
Za najbardziej szkodliwe gazy uznaje się dwutlenek węgla, amoniak i siarkowodór. Ich stężenie nie powinno powodować u zwierząt złego samopoczucia, nie może być również szkodliwe dla obsługujących. Jeśli gospodarstwo posiada system wentylacji mechanicznej, musi posiadać system wentylacji awaryjnej. Wszystkie czynności w pomieszczeniach inwentarskich powinny być wykonywane w sposób minimalizujący powstawanie kurzu.
Koncentracja gazów w pomieszczeniach inwentarskich dla zwierząt. Podstawowym warunkiem utrzymywania stężenia szkodliwych gazów i kurzu na poziomie nieszkodliwym dla zwierząt jest prawidłowo działająca wentylacja, która eliminuje też przykrą woń. Prawo polskie nakłada obowiązek monitorowania w pomieszczeniach inwentarskich stężenia amoniaku (NH3), dwutlenku węgla (CO2) i siarkowodoru (H2S). Maksymalne poziomy stężeń tych gazów nie mogą przekroczyć:
– NH3 20 ppm
– CO2 3000 ppm
– H2S 5 ppm
W pomieszczeniach z wentylacją mechaniczną należy zapewnić system wentylacji awaryjnej (najczęściej grawitacyjnej) oraz zainstalować system alarmowy, regularnie sprawdzany pod kątem sprawności.
Optymalna wilgotność względna powietrza w pomieszczeniu inwentarskim wynosi 60-70%.
Wymagania techniczne i technologiczne budynków dla trzody.
Jednym z poważniejszych problemów przy chowie trzody jest usuwanie odchodów i w zależności od zastosowanej technologii dzielimy je na dwie podstawowe : ściółkowe i bezściółkowe. W przypadku utrzymywania trzody bez ściółki wymagana jest odpowiednia szerokość szczelin i beleczek.