Nasz miesięcznik

Wydawnictwa do pobrania

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Aktualności, Zapowiedzi

Wyniki wojewódzkiego etapu AgroLigi 2020
Zmodyfikowano: 09.11.2020

Maciej Kaiser prowadzący gospodarstwo z produkcją roślinną i zwierzęcą w Wiewierzu i firma DarVit z Marcinowic, produkująca wędliny, to wojewódzcy Mistrzowie AgroLigi 2020. Kandydaci startowali w dwóch kategoriach – rolnicy oraz firmy działające na terenie województwa w zakresie przetwórstwa lub świadczące usługi na rzecz rolnictwa.

Komisja konkursowa powołana przez Dyrektora Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Marka Tarnackiego, 30 września wybrała Mistrzów i Wicemistrzów wojewódzkiego etapu konkursu. Jurorzy oceniali zasady bezpieczeństwa pracy, estetykę obejścia i otoczenia gospodarstwa lub firmy oraz ich innowacyjność i płynność finansową.

MISTRZ wojewódzki AGROLIGI 2020
w kategorii ROLNICY
Maciej Kaiser,
Wiewierz, gmina Wąsosz,
powiat górowski

W gospodarstwie wspólnie pracują
4 oso­by, dwie rodziny. Prowadzona jest produkcja mieszana – zwierzęca i roślinna. Zwierzęca to opas bydła mięsnego w cyklu otwartym. Produkcja roślinna to uprawa zbóż, kukurydzy na kiszonkę i ziar­no oraz warzyw gruntowych w płodozmianie z roślinami rolniczymi. Łączna powierzchnia to 21,45 ha.  Grunty są uprawiane w dobrej kulturze rolnej ‒ regularnie wapnowane i nawożone oborni­kiem. W płodozmianie jest i miejsce na mię­dzyplony poprawiające strukturę gleby.

MISTRZ wojewódzki AGROLIGI 2020
w kategorii FIRMY
Dar Vit,
Marcinowice, gmina Marcinowice, 
powiat świdnicki

Dar Vit jest producentem naturalnych wyrobów wędliniarskich. Zaczęło się ponad pięćdziesiąt lat temu we wsi Jagodnik pod Świdnicą, gdzie dziadek Dariusza Konarskiego wytwarzał naturalnie wędzone wędliny. W 2013 roku Pan Dariusz razem z tatą i ciocią podjął decyzję o rozpoczęciu produkcji na szerszą skalę. Z piętna­stometrowego pomieszczenia, w którym wytwarzali produkty dla siebie i rodziny, przenieśli się do wydzierżawionego, nieczynnego zakładu prze­twórczego. Po siedmiu latach, po raz kolejny właściciele stanęli przed problemem braku możliwości rozbudowy i dalszego rozwoju. Postanowili skorzystać z unijnego dofinansowania i w 2020 roku zbudowali w Marcinowicach rodzinny zakład o powierzchni około 800 m2, w któ­rym pracuje 27 osób.

Dar-Vit ma w ofercie wyroby drobiowe, podroby, kiełbasy, szynki wędzonki (wędzone w piecach kominowych opalanych dębowym drewnem). Są produkowane bez konserwantów i sprzedawane wyłącznie na terenie Dolnego Śląska,
w 12 sklepach oraz na targowiskach i w czterech mobilnych punktach sprzedaży oraz w sklepie firmowym na terenie zakładu.

Wicemistrz wojewódzki AgroLigi 2020
w kategorii ROLNICY
Andrzej Szczypka,
Tuszyn, gmina Dzierżoniów, powiat dzierżoniowski

Gospodarstwo Rolne Szczypiorki znajduje się w Tuszynie w po­wiecie dzierżoniowskim. Należy do Sylwii i Andrzeja Szczypków, którzy prowadzą je z teściami. Łączny areał gruntów to 25 ha własnych oraz 5 dzierżawionych. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji mięsnej i mlecznej z własnym przetwórstwem. Jest tu 40 sztuk bydła mieszanego (mleczne i mięsne). Gospodarze uprawiają rośli­ny z przeznaczeniem na pasze, które wykorzystują do skarmiania zwierząt.

W gospodarstwie są również świnie ‒
ok. 50 sztuk. W sezonie właściciele zatrudniają do pomocy okolicznych mieszkańców.

Państwo Szczypkowie przejęli gospodarstwo 5 lat temu, powiększyli je, zaczęli przerabiać mleko, a później mięso, produkując wędliny. Dziś produkują też przetwory owocowo-warzywne. Gospo­darstwo rolne Szczypiorki to także przetwórnia i sklepik o po­wierzchni 20 m, otwarty raz w ty­godniu. Wytwarza około 30 produktów mięsnych (wędzone: szynka, boczek, schab, polędwiczki, kiełbasy (zwykłe, kabanosy, kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, szynkowa, pasztety, kiełbasa w słoikach), 30 roślinnych i około 15 rodzajów mlecznych (sery wędzone, podpuszczkowe, korbacze, oscypki).

Wicemistrz wojewódzki AgroLigi 2020
w kategorii FIRMY
Raj Pstrąga,
Goszów, gmina Stronie Śląskie,
powiat kłodzki

Raj Pstrąga był pierwszą pstrągarnią na Dolnym Śląsku i jedną z pierwszych w Polsce. Powstał w latach 80-tych ubiegłego wieku. Początkowo był to obiekt typowo hodowlany, w 1985 roku powstała smażalnia. Ryby są smażone na patelni opalanej drewnem. Goście, którzy tu przyjeżdżają, mogą złowić rybę samodzielnie, gospodarze myślą również o edukacji naj­młodszych. Od ubiegłego roku Raj Pstrąga oferuje także domki na wynajem (dwa ośmioosobowe i jeden sześcioosobowy) oraz świetlicę.

W Raju Pstrąga hoduje się głównie pstrąga tęczowe­go, ale i niewielkie ilości karpia. Właściciele współpracują z lokalnymi producentami i małymi przedsiębiorcami. W pstrągarni znaj­dziemy piwo rzemieślnicze z lokalnego browaru, kwasy chlebowe, sery rze­mieślnicze, jaja, miody, kiszonki i soki z kiszonek.

Wyróżnienie
w wojewódzkim
konkursie AgroLiga 2020
w kategorii FIRMY
Kamil Holajda,
Bielawa, gmina Długołęka, powiat wrocławski

Młody, dziś dwudziestokilkuletni Kamil Holajda swój pierwszy ser zrobił jeszcze w gimnazjum, po przeczyta­niu książki o tematyce serowarskiej. Z czasem zainteresowanie przerodziło się w pasję i sposób na życie. Niewielkie rodzinne gospo­darstwo znajduje się w Bielawie koło Długołęki.

Zalegalizowanie działalności ułatwiła wprowadzona 2017 roku ustawa, umożliwiająca przetwarzanie żyw­ności przez rolników w ramach rolniczego handlu de­talicznego. Wprawdzie pan Kamil nadal wytwarzał swoje produkty w domowej kuchni, ale mógł je już sprzedawać podczas lokalnych festynów czy targów. W 2018 roku zrodził się pomysł wybudowania przetwórni, umożliwiającej produkcję na większą skalę. Rok później powstała Sernica Dolnośląska. To niewielka, klimatyczna przetwórnia, w której oprócz czę­ści produkcyjnej znajduje się sklepik, gdzie można kupić produkty dolnośląskich producentów regionalnej żywności.

Sernica Dolnośląska ma w ofercie sery, jogurty i sery dojrzewające. Dumą pana Kamila jest Rudy kozak, ser z koziego mleka nacierany specjalnymi bakteriami, o po­marańczowej skórce, dojrzewający około pięciu miesięcy.

Uroczyste podsumowanie wojewódzkiego konkursu AgroLiga 2020 zaplanowano na listopad. Termin ten może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od DODR. Krajowy finał konkursu odbędzie się w drugim kwartale 2021 roku. Krajowy etap AgroLigi 2020 jest organizowany przez Redakcję Audycji Rolnych Programu 1 TVP S.A. i Stowarzyszenie AgroBiznesKlub pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także ‒ Prezesa ARiMR, Prezesa KOWR i Prezesa KRUS, a patronat medialny objął Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych AGRO.

 

Wszystkim laureatom gratulujemy.

Katarzyna Cymbała DODR