Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Reklama

Aktualności, Zapowiedzi

Wagnerówka najlepszym gospodarstwem ekologicznym w kraju
Zmodyfikowano: 31.10.2018

W dniach 12-14 października w Łodzi odbyły się XI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food oraz siódma edycja Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO. Podczas Targów rozstrzygnięto także Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2018 roku. Krystyna i Robert Wagnerowie – właściciele gospodarstwa ekologicznego z Lubnowa na Dolnym Śląsku zdobyli I miejsce w kategorii ekologia – środowisko.

Konkurs na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w 2018 roku został zorganizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Był przeprowadzony na terenie całego kraju, na poziomie wojewódzkim i krajowym. Wojewódzcy laureaci konkursu zostali zgłoszeni do konkursu krajowego. Z województwa dolnośląskiego w kategorii ekologia ‒ środowisko, zostało zgłoszone gospodarstwo ekologiczne Wagnerówka Krystyny i Roberta Wagnerów z Lubnowa koło Ziębic, natomiast w kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe ‒ gospodarstwo Heleny i Roberta Pokrzywy z Różanej koło Mieroszowa.

W Lubnowie w gminie Ziębice
Zwycięska Wagnerówka to gospodarstwo rolne położone w Lubnowie w gminie Ziębice, w powiecie ząbkowickim. Gospodarstwo jest prowadzone w systemie rolnictwa ekologicznego od 2001 roku. Użytki rolne zajmują powierzchnię 9,49 ha, z czego uprawy warzywne – 4 ha, uprawy rolnicze oraz zioła – 2,59 ha, uprawy sadownicze – 1,90 ha, natomiast łąki i pastwiska – 1 ha. Z produkcji zwierzęcej utrzymywane są 2 konie oraz kury nioski.
Produkcja jest prowadzona w zrównoważony sposób.
W strukturze zasiewów widać różnorodność upraw, a w każdym roku liczba uprawianych gatunków dochodzi nawet do 40. W aktualnym certyfikacie jest ich 29. Uprawiane są warzywa i zboża – pszenica zwyczajna, owies, proso, stare gatunki pszenic płaskurka, samopsza, orkisz oraz zioła lecznicze i przyprawowe, gryka, groch, fasola, lędźwian, kukurydza cukrowa, a także topinambur.

Murawa z koniczyny
Prowadzone są też uprawy sadownicze – czarna i czerwona porzeczka, agrest, truskawka, dereń, aronia oraz stare odmiany jabłoni, gruszy, śliw, wiśni i czereśni. Stare odmiany drzew owocowych zostały zaszczepione z przedwojennych drzew rosnących na tym terenie. W uprawach zwraca się uwagę na odpowiedni dobór roślin, szczególnie na ich sąsiedztwo i wykorzystanie właściwości allelopatycznych. Siewy są wykonywane zgodnie z kalendarzem księżycowym. Istotną rolę odgrywają rośliny motylkowate, głównie koniczyny, uprawiane w plonie głównym, są także wsiewane w zboża. Dobre efekty daje wypróbowana i sprawdzona metoda uprawy żyta z seradelą oraz owsa z grochem.

W sadzie aroniowym murawę tworzy mieszanka koniczyny z trawami. Dużą kolekcję stanowią zioła w przydomowym ogrodzie i w otoczeniu gospodarstwa, wokół szklarni, budynków gospodarczych oraz na miedzy. W gospodarstwie zwraca się uwagę na zachowanie i utrzymanie elementów przyrodniczych. Zachowane są stare miedze, zakrzaczenia i zadrzewienia śródpolne, a skarpa przebiegająca wzdłuż pól została obsadzona starymi odmianami śliw, jabłoni, grusz i czereśni. Dla lepszego zapylenia drzew i krzewów w sadzie oraz ochrony przed procesami erozyjnymi, w międzyrzędziach została wysiana mieszanka motylkowatych z trawami. W gospodarstwie stosuje się komposty pod uprawy polowe, sadownicze i pod uprawę warzyw. Wykorzystywane są również preparaty na bazie roślin.

Edukacja za otwartymi drzwiami
Widać tu efekty ekologicznego gospodarowania, między innymi zwiększyła się populacja ptaków. W rowach i ciekach wodnych pojawiło się biologiczne życie. W gospodarstwie odbywają się spotkania edukacyjne, których inicjatorem są gospodarze, a także organizacje i stowarzyszenia zajmujące się tematyką ekologiczną. Od maja do października odbywają się otwarte drzwi gospodarstwa, w których jednorazowo uczestniczy nawet 40 osób. To spotkania dla mieszkańców miast, stałych i potencjalnych klientów, zainteresowanych warunkami wytwarzania produktów oraz prowadzeniem gospodarstwa ekologicznego. Każdemu spotkaniu towarzyszy temat przewodni z zakresu ekologii. Krystyna i Robert Wagnerowie wspierają działania przeciw GMO i to właśnie dlatego w ich gospodarstwie odbył się Wielki Piknik dla Polski Wolnej od GMO. Co roku organizowany jest tu Dzień Niezapominajki.

Demonstracyjnie ekologiczni
Gospodarstwo znajduje się w bazie ekologicznych gospodarstw demonstracyjnych. Wagnerówka jest chętnie odwiedzana przez wycieczki szkolne, podczas których uczniowie poznają tajniki ekologicznego prowadzenia gospodarstwa w powiązaniu z przyrodą i ochroną środowiska. Wykłady, pogadanki oraz zajęcia praktyczne „Od ziarenka do bochenka” cieszą się dużym zainteresowaniem.
W gospodarstwie została stworzona ścieżka edukacyjna z tablicami – ptaki gniazdujące, zwierzęta wokół nas, zioła. Powstał ziołowy ogródek edukacyjny z około 50 gatunkami ziół przyprawowych i leczniczych. Poszczególne gatunki są oznaczone i opatrzone tabliczkami. Praktyczną ekologiczną wiedzę zdobywają w Wagnerówce także studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podczas praktyk studenckich i zajęć praktycznych. Gospodarstwo posiada dogodne warunki do organizowania spotkań o każdej porze roku.

Eko-paczka i szampańskie ogórki
Gospodarstwo oferuje między innymi kiszoną kapustę z chrzanem, która zdobyła I miejsce w konkursie wojewódzkim na najlepszy produkt ekologiczny (organizowanym przez DODR we Wrocławiu). W ofercie Wagnerówki są też ogórki kiszone tzw. „szampańskie”, ogórki, patisony, kabaczki, papryki konserwowe na bazie własnego octu winnego z dodatkiem ziół, świeże i suszone zioła oraz herbatki owocowe. Gospodarstwo ma stałą grupę odbiorców, do których dostarcza raz w tygodniu zamówione wcześniej produkty w postaci eko-paczki. Asortyment eko-paczki zawiera świeże warzywa i owoce oraz przetwory z gospodarstwa.

Robert Wagner jest barwną postacią, rozpoznawalną nie tylko na terenie województwa dolnośląskiego, ale również w całym kraju, utożsamianą z rolnictwem ekologicznym i propagującą sposób gospodarowania zgodnie z naturą. Jego gospodarstwo jest przykładem produkcji rolniczej nie obciążającej środowiska, a sprzyja zachowaniu bioróżnorodności i elementów, wiejskiego krajobrazu.

Urszula Bogusiewicz DODR
 

Galeria zdjęć