Nasz miesięcznik

Wydawnictwa do pobrania

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Aktualności, Zapowiedzi

Mistrzowie AgroLigi 2021
Zmodyfikowano: 29.10.2021

Wiesław Skop z Jerzmanic Zdrój w powiecie złotoryjskim i firma Ol’Vita z Mysłakowa w powiecie świdnickim. Komisja konkursowa wybrała najlepsze dolnośląskie gospodarstwa i firmy, czyli Mistrzów i Wicemistrzów AgroLigi 2021.

Eliminacje były rozgrywane w dwóch kategoriach ‒ rolnicy oraz firmy działające na terenie województwa w zakresie przetwórstwa lub świadczące usługi na rzecz rolnictwa. Mistrzowie i Wicemistrzowie wojewódzcy w obydwu kategoriach zostali wybrani na podstawie punktacji, uzyskanej zgodnie z kryteriami konkursowymi. Jurorzy oceniali zasady bezpieczeństwa pracy, estetykę obejścia i otoczenia gospodarstwa lub firmy, a także ich innowacyjność i płynność finansową.

Mistrz Wojewódzki AgroLigi 2021 w kategorii rolnicy

Wiesław Skop,
Jerzmanice Zdrój, gmina Złotoryja, powiat złotoryjski

W gospodarstwie Wiesława i Elżbiety Skopów pro-wadzona jest tylko produkcja roślinna. Na areale 130 ha rolnicy uprawiają pszenicę ozimą, rzepak ozimy, kukurydzę na ziarno, rośliny strączkowe (bobik, groch) oraz grykę.

Budynki gospodarcze i wiaty mają łączną powierzchnię 400 m2. Do przechowywania zebranych zbóż i rzepaku służą silosy o pojemności 1 400 ton. Gospodarstwo posiada kompletny park maszynowy do uprawy, siewu, nawożenia, ochrony i zbioru m.in. kombajn zbożowy, ciągniki, opryskiwacz, agregat uprawowy czy pług obracalny. Rolnik świadczy usługi rolnicze agregatem talerzowym oraz agregatem uprawowym. Planuje zakup siewnika do siewu bezpośredniego. Pan Wiesław i jego gospodarstwo było finalistą konkursu „Rolnik – farmer roku”.

W gospodarstwie od 2021 roku działa instalacja fotowoltaiczna o mocy 10 kW oraz instalacja słoneczna do ogrzewania wody. Rolnik zakłada utrzymanie obecnej struktury produkcji i areału. W gospodarstwie prowadzona jest także pasieka.

Rolnik wprowadza innowacyjne rozwiązania w zakresie technologii produkcji, używa także nowoczesnych maszyn rolniczych. Park maszynowy umożliwia prawidłowe prowadzenie produkcji i zbiór. Do suszenia oraz przechowywania rolnik wykorzystuje silosy zbożowe. Stosowanie poplonów z dużym udziałem roślin strączkowych sprzyja utrzymaniu gleby w bardzo dobrej kul-turze i zapewnia jej wysoką produktywność. Otoczenie gospodarstwa jest dobrze utrzymane.

Wiesław Skop jest przewodniczącym rady powiatowej Dolnośląskiej Izby Rolniczej powiatu złotoryjskiego.

 

Mistrz Wojewódzki AgroLigi 2021 w kategorii firmy

Ol’Vita,
Mysłaków, gmina Marcinowice, powiat świdnicki

Wykorzystując dziesięcioletnie doświadczenie w branży olejarskiej, Krzysztof Dziaduch stworzył w 2004 roku rodzinną firmę. Dziś Ol’Vita zalicza się do czołówki producentów olejów zimno tłoczonych i zdrowej żywności. Właściciele dbają o jakość produktów, potwierdzaną wynikami badań w zewnętrznych akredytowanych laboratoriach, a także licznymi nagrodami.

Działalność Ol’Vity jest związana z przemysłem spożywczym, kosmetycznym i paszowym. Wytwarzane są tutaj oleje tłoczone na zimno, oleje w kapsułkach, mąki naturalne z nasion oleistych, suszone owoce, pestki. Ol’Vita posiada własną linię technologiczną, dzięki której w niskiej temperaturze powstaje kolejny ze sztandarowych produktów, czyli olej kokosowy tłoczony na zimno. Wśród gamy naturalnych kosmetyków znajdziemy oleje, peelingi i maseczki ze zmielonych, częściowo odtłuszczonych nasion lub pestek. Wszystkie kosmetyki są przebadane dermatologicznie, alergologicznie i mikrobiologicznie i nie zawierają substancji konserwujących, barwiących i zapachowych.

Produkcja produktów ze składników naturalnych jest możliwa dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii przetwórstwa surowców oleistych wysokiej jakości.

Ślężański olej, rzepakowy tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych polskich odmian nasion rzepaku, w 2012 roku otrzymał główną nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W kolejnym roku został nagrodzony ogólnopolską Perłą 2013. Olej charakteryzuje się delikatnym, łagodnym smakiem oraz żółtą barwą i subtelnym zapachem z nutą świeżych nasion rzepaku. Zrównoważone bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawartość naturalnej witaminy E i lecytyny sprawiło, że jest nazywany „oliwką północy”. Jego lokalny charakter podkreśla certyfikat „Ślężański Produkt Lokalny”, nadawany przez Lokalną Grupę Działania „Ślężanie”.

Jednym ze sztandarowych produktów jest uhonorowany Pucharem Jakości 2013, przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie „Olej lniany do diety dr Budwig”, charakteryzujący się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Ol’Vita, jako pierwsza w kraju opracowała i wdrożyła technologię tłoczenia na zimno oleju z zarodków polskiej pszenicy. „Olej z kiełków pszenicy zimno tłoczony” otrzymał I nagrodę podczas Targów „Zdrowie ma smak” oraz Złoty Medal na Międzynarodowych Targach Naturalnej Żywności Natura Food w Łodzi.

 

Wicemistrz Wojewódzki AgroLigi 2021 w kategorii rolnicy

Robert Laszczyk,
Pomocne, gmina Męcinka, powiat jaworski

Urszula i Robert Laszczykowie prowadzą rodzinne gospodarstwo rolne, położone na terenie parku krajobra-zowego Chełmy. W jego skład wchodzą grunty własne i dzierżawione klas IV i V, kompleksu żytniego dobrego. W 1992 roku były to 22,33 ha, dziś gospodarstwo ma powierzchnię 160 ha. Podstawowy kierunek produkcji to uprawa roli oraz hodowla bydła opasowego, opartego na krowach mamkach (12 sztuk). Bydło opasowe jest sprzedawane jako odsadki (buhajki) w wadze 300-350 kg, jałówki służą do remontu stada.

Produkcja roślinna to uprawa rzepaku ozimego, pszenicy ozimej i jęczmienia jarego oraz 28 ha TUZ (w tym 18 ha w programach rolno-środowiskowych).

Gospodarstwo posiada własny park maszynowy, nie korzysta z usług rolniczych, nie świadczy też usług zewnętrznych.

W roku 2016 pan Robert otrzymał złoty medal „Zasłużony dla rolnictwa”. Był sołtysem wsi Pomocne w latach 2004–2007. Gospodarstwo zostało wytypowane do konkursu na „Najładniejszą zagrodę” w gminie Męcinka.

Rolnik złożył do ARiMR wniosek o dofinansowanie na zakup opryskiwacza 3000 l/21 m i ładowarki teleskopowej. Gospodarstwo posiada magazyn zbożowy o powierzchni umożliwiającej przechowywanie 700 ton ziarna, wiatę na maszyny o powierzchni 300 m2 i oborę wolnostanowiskową.

 

Wicemistrz Wojewódzki AgroLigi 2021 w kategorii firmy

Winnica Anna
Krośnice, gmina Krośnice, powiat milicki

Gospodarstwo rolno-sadownicze i Winnica Anna, prowadzone przez Dariusza Przerwę, znajduje się miejscowości Krośnice, w północno-wschodniej części województwa, w parku krajobrazowym Dolina Baryczy.

Winiarską przygodę właściciele rozpoczęli w 2014 roku. Na wzgórzu nazwanym przez nich „piętnastym” posadzili 30 arów winorośli. Dziś jest ich 2 hektary nasadzeń. Winnica Anna, nazwana na cześć najmłodszej córki, leży na dolnośląskim szlaku Piwa i Wina. Można ją także znaleźć na mapie miejsc przyjaznych rowerzystom Dolnośląskiej Krainy Rowerowej.

To małe, rodzinne przedsięwzięcie, dlatego Beata i Dariusz Przerwa mogą pielęgnować każdą roślinę i kontrolować jakość rosnących na niej owoców. Wyselekcjonowane grona zbierają ręcznie po to, żeby dostarczyć do winiarni nieuszkodzone owoce, bo to znacząco wpływa na smak i jakość wina.

Dokładają starań, aby każdy etap powstawania wina był dopracowany. Produkują wina bez stabilizatorów, konserwantów i innych dodatków. Wino z Winnicy Anna cieszy się uznaniem klientów, ceniących rzemieślniczy sposób wytwarzania tego trunku. Właściciele produkują je z pięciu szczepów – Cabernet Cortis, Rondo, Regent, Solaris i Johanniter. Od 2020 roku jest to także Pinot Noir oraz Chardonnay.

Wina z Winnicy Anna są sygnowane znakiem Dolina Baryczy Poleca.

Gospodarstwo zostało wiele razy wyróżnione. W 2016 roku, podczas III Święta Sera i Wina w Pawłowicach, ich Cabernet został uznany za najlepsze wino w kategorii win czerwonych. W 2019 roku, podczas VI Konkursu Polskich win w Jaśle, winnica Dariusza Przerwy zdobyła III miejsce w kategorii win czerwonych oraz I miejsce w kategorii win białych za Rondo z 2018 roku. W tym samym roku, podczas VI Święta Wina i Sera, I miejsce w kategorii Win Białych uzyskał Johanniter 2018 oraz Solaris. Także w 2019 roku Winnica Anna otrzymała licencję na produkcję wina mszalnego (sprawdzano jego jakość i smak, a także to, że w procesie produkcji nie stosuje się chemii czy ulepszaczy).

W 2021 roku na Targach Poznańskich wyróżniono winnicę z Krośnic w konkursie Polskich Win. Srebrny medal zdobyło wtedy wino Johanniter 2019.

Mistrzowie wojewódzcy w obu kategoriach będą reprezentować Dolny Śląsk w krajowej edycji konkursu. Krajowy etap AgroLigi jest organizowany przez Redakcję Audycji Rolnych Programu 1 TVP S.A. i Stowarzyszenie AgroBiznesKlub. Konkurs został objęty honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także – Prezesa ARiMR, Prezesa KOWR i Prezesa KRUS, natomiast patronat medialny sprawuje Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych AGRO.

Krajowy finał konkursu AgroLiga 2021 zaplanowano na II kwartał 2022 roku. Gratulujemy laureatom.

Katarzyna Cymbała DODR