Wydarzenie plenerowe Dolnośląska Wieś Zaprasza

Łajza grzybowa, pierogi z cebulką, miód i wino. Barwne stroje, tłumy odwiedzających, konkursy, gry i zabawy, animacje dla dzieci, zespoły ludowe, zakupy u lokalnych producentów, plenerowa patelnia, a przede wszystkim pyszne jedzenie. Podczas wydarzenia plenerowego "Dolnośląska Wieś Zaprasza", w sobotę 31 sierpnia, we Wrocławiu, Koła Gospodyń Wiejskich z Dolnego Śląska pokazały to, co najlepsze w regionalnej kuchni. 

 

Na terenie zielonym DODR, gospodynie wzięły udział w licznych konkursach KOWR "Bitwa Regionów" i "Potyczki Kulinarne KGW". Jurorzy wybrali także najlepsze produkty regionalne w tegorocznej edycji konkursu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów" oraz kandydatów do tytułu kulinarnej "Perły". 

Wydarzeniu towarzyszyła kolejna edycja Dolnośląskiego Targu Rolnego i konferencja serowarska. Dzieci wzięły udział w konkursie na ekologiczne nakrycie głowy "Zielony kapelusz", a dorośli mogli wygrać rower w konkursie "Rowerowy zawrót głowy". Spotkanie było też okazją do podsumowania wojewódzkiej XXI edycji konkursu KRUS "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne".

Atrakcje dla dzieci i dorosłych
"Dolnośląska Wieś Zaprasza" to także konkurs dla dzieci na ekologiczne nakrycie głowy "Zielony kapelusz" i gra terenowa "Rowerowy zawrót głowy", w której trzeba było zebrać pieczątki na mapie, odpowiedzieć na rolnicze pytania. Nagrodą był miejski, seledynowy rower. 
Dzieci skakały na dmuchańcach, bawiły się z animatorami i malowały buzie. Dorośli natomiast robili zakupy na Dolnośląskim Targu Rolnym. Kupowali swojskie wędliny, sery i nabiał (produkty kozie, krowie, owcze), chleby i zakwasy, kiszonki, przetwory warzywne i owocowe, soki, octy, warzywa (również te z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw), owoce, oleje, naturalne kosmetyki oraz rękodzieło, prosto od lokalnych producentów. Oglądali też występy zespołów ludowych Baryczanie i Mokrzeszów. Goście imprezy mogli też odwiedzić stoiska instytucji rolniczych, obejrzeć i kupić bombki z dolnośląskim wzorem, albo wspomóc organizację "Zwierzęca nadzieja", zajmującą się adopcjami psów i kotów. Wydarzeniu plenerowemu towarzyszyła konferencja serowarska.

Głównym organizatorem sobotniej imprezy był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy we Wrocławiu, Dolnośląskim Oddziałem Regionalnym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ARiMR, DIR oraz Powiatem Wrocławskim.

Goście, goście
Wydarzenie otworzyła dyrektor DODR Katarzyna Jarczewska, która powitała gości wydarzenia - Marszałka Województwa Dolnośląskiego Pawła Gancarza, Członkinię Zarządu Województwa Dolnośląskiego Natalię Gołąb, posłankę na Sejm Annę Sobolak, Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy we Wrocławiu Kazimierza Matkowskiego, Dyrektora Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny we Wrocławiu Jana Sochę, Prezesa Dolnośląskiej Izby Rolniczej Ryszarda Borysa, Zastępców Dyrektora Dolnośląskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Pawła Hawrylewicza i Dawida Mirowskiego, Starostę Powiatu Wrocławskiego Włodzimierza Chlebosza, Członka Zarządu Powiatu Wrocławskiego Hieronima Kurysia, Prezesa Zarządu Dolnośląskiego Centrum Hurtu Rolno-Spożywczego Patryka Wrońskiego, Dolnośląskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii Zdzisława Króla, Prezesa Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Legnicy Radosława Zysnarskiego, Urszulę Maleszkę z Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych we Wrocławiu, Dyrektora Departamentu Obszarów Wiejskich i Zasobów Naturalnych UMWD Tomasza Gracza, Zastępcę Dyrektora Wydziału Obszarów Wiejskich UMWD Tomasza Gajewczyka, Dyrektora Oddziału Regionalnego Agencji Mienia Wojskowego we Wrocławiu Grzegorza Dudę, Dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Mokrzeszowie Krzysztofa Hodela czy Dyrektor Pogotowia Ratunkowego w Legnicy Joannę Bronowicką.
Później rozpoczęły się kulinarne konkursy.

Potyczki kulinarne KGW
Potyczki kulinarne KGW to konkurs, w którym wybieraliśmy najsmaczniejsze pierogi z serem i ziemniakami. Wzięło w nim udział dwanaście dolnośląskich kół gospodyń wiejskich. I miejsce zajęło KGW Młode Wilczyce z Wilkoszowa, II miejsce - KGW Stara Góra, III miejsce - KGW Ale Lipa z Grodziszcza. Wyróżnienie zdobyło KGW w Kotowicach, KGW w Grębocicach i KGW ze Szczytkowic.

Pierogi przygotowane na konkurs były serwowane gościom uczestnikom wydarzenia prosto z plenerowej patelni.

Bitwa Regionów
Kolejny konkurs, czyli Bitwa Regionów to ogólnopolskie zmagania kulinarne, w których reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalne potrawy, według własnej receptury, z lokalnych produktów. To sposób na promocję regionalnych potraw, smaków i miejscowych tradycji kulinarnych. Równie ważne jest promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich.

I miejsce w dolnośląskiej edycji „Bitwy Regionów” zajęło KGW Lipowianki z Nawojowa Śląskiego za "Rosół z krzykacza z klopsikami i makaronikiem kozim". II miejsce przypadło KGW w Kotowicach, które przygotowało "Łajzę grzybową", a III miejsce - KGW Żdanów za "Dzika w runie leśnym".

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Podczas wydarzenia plenerowego został zorganizowany także wojewódzki etap XXIII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy produkt żywnościowy, danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Konkurs promuje regionalne produkty i danie, ale także przygotowuje producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności. Zachęca też rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego, w lokalnej ofercie rynkowej.

NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

  • Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
    • I nagroda: Raj Pstrąga za jesiotra wędzonego
  • Podkategoria: produkty mleczne
    • I nagroda: Lucyna Wańczyk "Wańczykówka" za Old Wańczyk 
  • Podkategoria: miody
    • I nagroda: Pasieka Gutek za miód wrzosowy Pasieka Gutek
    • I nagroda: Mirosław Dobrzański "Złoty Dar Natury" za miód ze spadzi liściastej 
    • I nagroda: Pasieka Kubusia za miód lipowy
  • Wyróżnienie: 
    • KGW w Nowym Waliszowie za mięso w wekach

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

  • Podkategoria: przetwory owocowe
    • I nagroda: Małgorzata Masternak "Magia lawendy" za mus malinowo-jeżynowy z nutą lawendy
  • Podkategoria: produkty zbożowe
    • I nagroda: Gospodarstwo Rolne Majda za makaron orkiszowy
  • Podkategoria: wyroby cukiernicze
    • I nagroda: KGW w Nowym Waliszowie za korowol, korowaj 
    • I nagroda: Stowarzyszenie Greków w Polsce za ciasteczka kurabiedes 
  • Wyróżnienia:
    • Andrzej Gulej Gospodarstwo Rolne za buraczki marynowane w słoikach
    • Anna Kuśmierek-Rudy i Jacek Rudy Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje za śląskie chłopskie kęsy 

III. W kategorii napoje regionalne:

  • Podkategoria: napoje bezalkoholowe
    •  I nagroda: BM Bożena Pochodyła za bioJabłko jednoodmianowy sok jabłkowy odmiany Idared
  • Podkategoria: napoje alkoholowe
    • I nagroda: Tomasz Pilawka Gospodarstwo Rolne za solaris wino białe gronowe wytrawne
  • Wyróżnienia:
    • Maria Mazur za syrop z buraka cukrowego
    • Teresa Grudzień RHD ,,Maliny z Doliny” za sok malinowy naturalny 100% 
    • Michał Sznajder Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw za zakwas z kiszonego selera
    • Krzysztof Kozaczuk "Winnica Christopher" za Colonel – wino gronowe czerwone wytrawne
    • BRS Barbara Harchala "Browar Świdnica" za pilsner świdnicki Browar Świdnica

Produkty nominowane do nagrody „Perła 2024”:

  • Wołowina sudecka dojrzewająca – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne ,,Szczypiorki”
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający "Maślany" – Igor Pietrzyk Przetwórstwo Farmerskie "Sery Ślubowskie"
  • Miód wielokwiatowy – Rafał Klimkiewicz Pasieka "Gutek"
  • Chleb "Vitafit ziarna" – Piotr Buszko RHD "Vitafit"
  • Węgielek wałbrzyski – Anna Kuśmierek-Rudy i Jacek Rudy Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje
  • Romarle – wino gronowe czerwone wytrawne – Krzysztof Kozaczuk "Winnica Christopher"

Bezpieczne Gospodarstwo Rolne

Wydarzenie „Dolnośląska Wieś Zaprasza” było również okazją do podsumowania wojewódzkiej edycji konkursu KRUS „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne". Właściciele gospodarstw rolnych uczestniczący w konkursie poddają swoje gospodarstwa profesjonalnemu audytowi bezpieczeństwa pracy. Jurorzy wybrali najbezpieczniejsze gospodarstwa rolne na Dolnym Śląsku:

  • I miejsce – Mieczysława i Jan Szurkałowie z Janowic w gminie Ruja
  • II miejsce – Dorota i Tadeusz Kościelscy ze Swojkowa w gminie Domaniów
  • III miejsce – Katarzyna i Witold Tadeusiakowie z Dobrosławic w gminie Żmigród. Wyróżnienie zdobył Wiesław Lechowski z Zielenic w gminie Borów.

Zapraszamy za rok na kolejną edycję wydarzenia plenerowego „Dolnośląska Wieś Zaprasza”.
Dziękujemy naszym partnerom oraz sponsorom wydarzenia.

PARTNERZY
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy we Wrocławiu, 
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, 
Dolnośląski Oddział Regionalny ARiMR, 
Dolnośląska Izba Rolnicza,
Powiat Wrocławski. 

SPONSORZY
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Dolnośląska Izba Rolnicza
Starostwo Powiatowe we Wrocławiu
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
UNIgastro
Młyn usługowy Zenon Feszczuk
Lotnisko Wrocław
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
Winnica 55-100
Straż Miejska Wrocław
ZOO Wrocław
Stawy Milickie SA
Sery Lutomierskie z Gór Sowich
Kiszonki Sznajderów z Doliny Baryczy
KOM - niech się kręci
PKO BP