Podsumowanie demonstracji z zakresu produkcji i wykorzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe.
Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych
Trzy spośród czterdziestu gospodarstw demonstracyjnych, biorących udział w projekcie założono na terenie województwa dolnośląskiego. Zasiano w nich soję odmiany Amiata oraz groch lub bobik. To, co wyprodukowano w gospodarstwach, posłużyło do skarmiania świń. Pasze zawierały dodatek ekstrudowanej soi.
We wszystkich obiektach demonstracyjnych wysiano odmiany znajdujące się na Listach odmian zalecanych do uprawy na obszarze województw (LOZ) w 2023 roku, opracowanych przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej. Część hodowlana była nadzorowana przez Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy.
Na Dolnym Śląsku, w szkoleniach wzięło udział 133 rolników. Ich uczestnicy odwiedzili Stacje i Zakłady Doświadczalne Oceny Odmian w Zybiszowie, Tarnowie i Krościnie Małej, Wytwórnię Pasz LIRA oraz gospodarstwa utrzymujące świnie, a także uprawiające rośliny białkowe na nasiona, z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich.
Karolina Gabryś DODR