Kulinarne Perły z Dolnego Śląska
Dolnośląscy producenci zostali docenieni w XXIV edycji ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Tytuł kulinarnej Perły 2025 otrzymał wędzony jesiotr z Raju Pstrąga, ser Old Wańczyk, miód ze spadzi liściastej z pasieki Złoty dar natury, Bomba Legnicka z Pierników Wrocławskich i czerwone wino Romarle z Winnicy Christopher oraz zupa grzybowa ugotowana przez KGW Oleśniczka.
Gala konkursowa została zorganizowana w sobotę 27 września podczas targów „Smaki Regionów 2025 – Święto Smaków i Tradycji”. Nagrody dla najlepszych producentów regionalnej żywności podkreślają znaczenie kulinarnej tradycji i lokalnych smaków w regionach. Wśród laureatów konkursu znalazła się Pasieka Garwół nagrodzona medalem za miód wrzosowy.
Tytuł kulinarnej Perły 2025 zdobyli:
- Raj Pstrąga – Jesiotr wędzony,
- Wańczykówka – Ser Old Wańczyk,
- Złoty dar natury – Miód ze spadzi liściastej,
- Pierniki Wrocławskie Rodzinna Manufaktura Piernika – Bomba Legnicka,
- Winnica Christopher – Romarle, czerwone wino gronowe wytrawne,
- KGW w Oleśniczce – zupa grzybowa z lanymi kluskami, farszynka i kapusta po wrocławsku.