Akcja: Fermentacja - relacja z warsztatów Innowacyjne metody utrwalania żywności pochodzącej z gospodarstwa rolnego


 

W czwartek, 14 listopada w Gospodarstwie Rolnym Michał Sznajder w Karnicach w trzebnickim powiecie, odbyły się warsztaty „Innowacyjne metody utrwalania żywności pochodzącej z gospodarstwa rolnego”. Gospodarstwo to należy do Krajowej Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych. W warsztatach wzięło udział 20 uczestników – Koła Gospodyń Wiejskich, rolnicy, sadownicy, mieszkańcy obszarów wiejskich, przedstawiciele doradztwa rolniczego, a także inne osoby zainteresowane tematyką przetwórstwa rolno-spożywczego. Warsztaty przeprowadziła Emilia Sznajder-Chmura, reprezentująca firmę „Stodoła za winklem”, posiadająca wieloletnie doświadczenie w organizacji szkoleń i warsztatów z zakresu kiszenia.

Kiszonki – tradycja czy innowacja?

Produkcja kiszonek jest znana od wieków. Potwierdzono obecność beczek z kiszonkami na statkach wielkich odkrywców, takich jak Krzysztof Kolumb czy Ferdynand Magellan. Już wtedy kiszona kapusta chroniła podróżników przed szkorbutem, spowodowanym przez niedobór witaminy C. Dziś technologia wytwarzania kiszonek znacznie różni się od tej sprzed wieków. Gospodarstwa są wyposażone w nowoczesny sprzęt, a do kiszenia wykorzystujemy różnorodne surowce – nie tylko ogórki czy kapustę.

Z Doliny Baryczy

Warsztaty odbyły się w małym, rodzinnym gospodarstwie na Dolnym Śląsku, które od lat produkuje naturalne kiszonki z Doliny Baryczy według tradycyjnych receptur. Ich specjalnością są kiszone ogórki i kapusta. Produkty z gospodarstwa wielokrotnie zdobywały uznanie na prestiżowych targach i konkursach. Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder należy do międzynarodowej sieci Dziedzictwo Kulinarne, promującej zdrową i lokalną żywność. Ich produkty zostały wyróżnione znakiem Dolina Baryczy Poleca.

Sprzedaż bezpośrednia i RHD

W trakcie części teoretycznej, prowadząca wygłosiła wykład dotyczący uprawy, przechowywania i utrwalania warzyw bez użycia konserwantów. Omówiła zasady marketingu i sprzedaży produktów rolnych przy wykorzystaniu mediów społecznościowych i działań edukacyjnych jako promocji bezpośredniej. Uczestnicy zwiedzili pola uprawne oraz teren gospodarstwa, gdzie został zaprezentowany cykl produkcji kiszonek.

Ograniczenie strat

Większość warzyw i owoców, produkowanych w gospodarstwach rolnych, jest przeznaczanych do sprzedaży bezpośredniej. Część tzw. odmian deserowych trafia bezpośrednio do konsumenta. Jednak nie wszystkie odmiany charakteryzują się wyrównaniem i trwałością. Istnieje wiele takich, które doskonale nadają się na cele przetwórcze. 
Płody rolne, w tym warzywa, mogą zostać utrwalone i przetworzone na wiele różnych sposobów. Można poddać je procesowi zamrażania, suszenia, fermentacji, marynowania, a także utrwalania chemicznego przy użyciu środków konserwujących. Wszystkie te sposoby pozwalają uniknąć strat w gospodarstwie, zapobiegają marnowaniu żywności i mogą być źródłem dodatkowego dochodu  dla rolnika. 

Nie marnuj, zrób kiszonkę

Doskonałym sposobem na przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności jest produkcja kiszonek. W trakcie warsztatów uczestnicy samodzielnie wykonali cztery różne kiszonki z lokalnych produktów prosto z pola – ukisili kapustę, czosnek, nastawili zakwas z buraków oraz wykonali „polskie kimchi” na bazie marchewki. 
Celem warsztatów była wymiana wiedzy oraz doświadczeń związanych z zagadnieniem przetwórstwa produktów rolnych, jako sposobu na poprawę dochodowości gospodarstwa. Spotkanie sprzyjało tworzeniu sieci kontaktów pomiędzy uczestnikami oraz podniesieniu poziomu wiedzy na temat innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie rolno-spożywczym.

Operacja realizowana przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 ‒ Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR).

Magdalena Kuryś DODR