Broszura Tradycyjne odmiany sadownicze z terenu Dolnego Śląska

Dolny Śląsk, ze względu na sprzyjający uprawom klimat oraz relatywnie dobrą jakość gleb jest miejscem, gdzie sadownictwo ma dobre warunki rozwoju. Historia regionu pokazuje, że tradycyjne sady powstawały na Nizinie Śląskiej oraz na Przedgórzu Sudeckim. Dziś Polska jest największym producentem jabłek w Europie i trzecim na świecie. Mowa tu jednak o sadach towarowych, prowadzonych w sposób intensywny, gdzie zastosowanie ma ograniczona liczba odmian wyhodowanych w ostatnich kilkudziesięciu latach. 
Prawie wszystkie, dostępne współcześnie jabłka, są mieszańcami zaledwie sześciu odmian – Golden Delicious, McIntosh, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Red Delicious i Jonatan. Nowoczesne odmiany są bardzo plenne, odporne na międzynarodowy transport oraz długotrwałe przechowywanie. Cechy te sprawiają, że nadają się na eksport i sprawdzają się w handlu w sieciach sklepów wielkopowierzchniowych.
 

Plik do pobrania: Tradycyjne odmiany sadownicze z terenu Dolnego Śląska | pdf, 3.23 Mb | Pobierz