Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Szkolenie "Wiem co jem"

 

W czterech dolnośląskich Klubach Edukacyjnych 4H odbyły się szkolenia promujące spożycie ziarna zbóż i produktów zbożowych Wiem co jem. Zorganizowano je we wtorek, środę, czwartek i piątek, od 13 do 16 listopada.

Celem szkoleń było dostarczenie dzieciom i młodzieży wiedzy na temat polskich zbóż. Były to informacje o produkcji zbóż i jej znaczeniu dla rolnictwa i przemysłu, wartościach pokarmowych i odżywczych, a także udziale w diecie produktów zbożowych. Omawiano także wykorzystanie produktów zbożowych do promocji regionu oraz popularyzowanie spożycia produktów zbożowych. Zajęcia były prowadzone w formie prezentacji multimedialnej i warsztatów.

Uczestniczące w szkoleniach dzieci i młodzież z klubów 4H Talenciaki z Siedlec, Kolumbowie z Okmian, Wesołe Skrzaty z Warty Bolesławieckiej i Iglaki z Wierzbna uczyły się rozpoznawać ziarna zbóż, rozróżniać mąki, kasze, główne produkty zbożowe, uczyły się zasad przygotowywania produktów z zachowaniem ich walorów odżywczych i smakowych, poznały produkty lokalne wpisane na listę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W czasie klubowicze przygotowali ciekawe prace plastyczne kwiaty wyklejane ziarnem czy pociąg wiozący wagoniki z różnymi kaszami gryczaną, jaglaną czy jęczmienną. Z różnych rodzajów mąki przygotowały wyśmienite placuszki. Pomagały im w tym powiatowe specjalistki ds. Wiejskiego Gospodarstwa Domowego.

Na zakończenie szkolenia klubowicze otrzymali dyplomy ukończenia szkolenia, materiały informacyjne wydane przez Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz upominki. Po takich zajęciach, w ich domach częściej zagoszczą zbożowe produkty, a receptury przetestowane w czasie szkolenia pozwolą na domowe eksperymenty. 

Ewa Wróbel DODR we Wrocławiu

 

Zmodyfikowano: 12.06.2015