Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Klubowej Wigilii czas

 

Zgodnie z tradycją członkowie klubu 4H Kolumbowie z Okmian w gminie Chojnów już od początku grudnia przygotowują się do świąt, wykonując ozdoby choinkowe i bożonarodzeniowe stroiki. Zwieńczeniem tych działań jest zorganizowanie klubowej Wigilii. Pomocą służą nam zawsze specjalistki racjonalnego i zdrowego żywienia Teresa Hapon i Barbara Piechowicz z Powiatowego Zespołu Doradców w Chojnowie. 

W czwartek 8 grudnia klubowicze uczyli się przygotowywać przysmaki wigilijne. Oczywiście nie mogło zabraknąć potrawy z ryby. Wybraliśmy popularne śledzie w sosie ketchupowym, bo któż pozbawiłby życia karpia? Przygotowaliśmy również postny barszcz wigilijny oraz pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Słodkie wypieki to makowiaczki wigilijne i piernik drożdżowy. Najwięcej frajdy mieli chłopcy, którzy w fartuszkach chętnie włączali się do mycia naczyń, krojenia produktów, ugniatania ciasta i mieszania w garnkach. Praca zespołowa zaowocowała świąteczną atmosferą, przystrojonym stołem z dodatkowym nakryciem dla niespodziewanego gościa (którym okazała się pani z gminnej gazety), wspólną dekoracją dań, w trakcie której były prezentowane tradycje wigilijne i jedzeniem tego, co przygotowaliśmy. Wierzymy, że zdobyte doświadczenia kulinarne przydadzą się naszym mamom podczas przygotowań do rodzinnej Wigilii.


Czesław Długosz, Lider Klubu 4H Kolumbowie

 

Galeria zdjęć
Zmodyfikowano: 15.08.2013