Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Sprawozdanie z wyjazdu szkoleniowego pt. „ Agroturystyka i tradycyjna dobra żywność szansą rozwoju regionów” na teren Kotliny Jeleniogórskiej w dn. 17-18.03.2009 r.

Dział Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu w dn. 17 – 18 marca 2009 r. zorganizował 2 – dniowe szkolenie wyjazdowe pt. „Agroturystyka i tradycyjna dobra żywność szansą rozwoju regionów” na teren Kotliny Jeleniogórskiej. W szkoleniu wzięli udział rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych i producenci lokalnych produktów żywnościowych z obszarów wiejskich Dolnego Śląska powiatów: kłodzkiego, wałbrzyskiego i świdnickiego oraz specjaliści DODR. Uczestnicy szkolenia poznali ciekawe rozwiązania w zakresie świadczonych usług turystycznych, metod wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych oraz przykłady owocnej współpracy pomiędzy lokalnymi producentami i kwaterodawcami. Program szkolenia został wzbogacany o elementy turystyczne, uczestnicy mieli możliwość zwiedzania ciekawych atrakcji turystycznych regionu. 
Pierwszym punktem programu była wizyta w gospodarstwie agro – eko – turystycznympod nazwą „Wańczykówka” w Krzeszowie. Kosztując wyśmienitych serów i ciast produkcji Państwa Wańczyków uczestnicy wysłuchali ciekawej historii Pana Sylwestra, który opowiedział o swoim gospodarstwie, o ogromie serca i pracy, które włożył wraz z żoną – Panią Lucyną i czwórką dzieci w przygotowanie warunków do świadczenia usług agroturystycznych oraz ekologicznej produkcji sera żółtego, podpuszczkowego oraz sałatkowego. Pan Sylwester zachęcał wszystkich, tych którzy mają surowiec do produkcji serów. Wskazał, iż jest to po pierwsze doskonała atrakcja kulinarna w gospodarstwie agroturystycznym po drugie zaś – dodatkowe źródło dochodu dla wiejskich gospodarstw domowych przynoszący zadawalające zyski. Połowa sukcesu to dotarcie do odpowiedniej grupy odbiorców. Gospodarz ma już ponad trzydziestu stałych odbiorców, którym bezpośrednio raz w miesiącu dostarcza sery. 

Ponadto Pan Wańczyk wraz z innymi producentami żywności pod kierownictwem Pani Lucyny Kozak na francuskim przykładzie AMAB tworzy sieć sprzedaży na zasadzie partnerstwa. Polega ona na znajdowaniu grupy odbiorców zainteresowanych dobrą tradycyjną żywnością. Żywność taką w określonych odstępach czasowych producenci dostarczają do odbiorców w formie paczek. A w paczkach znajdują się różnorodne produkty, sery, baranina czy jaja kur zielononóżek. To świetny przykład owocnej współpracy. Ponadto Pan Sylwester prezentuje produkty na wszelkich imprezach, targach ekologicznych i turystycznych w tym również organizowanych przez DODR. Jak się okazało jest to doskonała forma promocji. 
Korzystając z pobytu w Krzeszowie, nasza grupa odwiedziła późnobarokowy kościół pocysterski Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej z XIII – wieczną Ikoną Matki Bożej Łaskawej ukoronowaną przez Papieża Jana Pawła II 2 czerwca 1997 r. 

Z Krzeszowa grupa uczestników szkolenia pojechała do gospodarstwa agroturystycznego „U obWiesiów” Państwa Wiesławy i Wiesława Prichodko ze Szczepanowa. Właścicielka przedstawiła jak kształtują się koszty pobytu jednego turysty, i jakie grupy turystów najczęściej ją odwiedzają. Okazało się, iż najczęściej są to rodziny przyjeżdżające z dziećmi. Właścicielka od lat ma swoich stałych bywalców, którzy spędzają tu także święta. Duże doświadczenie Pani Wiesławy w świadczeniu usług hotelarskich, świetna domowa atmosfera oraz wyśmienita kuchnia sprawiają że turyści chętnie tu odpoczywają. 

Następnie uczestnicy odwiedzili gospodarstwo w Szczepanowie należące do Pana Marcina Makasia, artysty plastyka będącego sołtysem wsi i jednocześnie członkiem Stowarzyszenia Szczepankowski Grzbiet. W tym czasie w gospodarstwie Pana Marcina gościli członkowie Stacji Terenowej Klubu Przyrodników z miejscowości Owczary koło Słubic w województwie Lubuskim, którzy zaprezentowali działalność swojego stowarzyszenia. Prowadzi ono aktywną działalność na rzecz ochrony przyrody i edukacji ekologicznej. Pan Marcin współpracuje z Klubem, jest organizatorem wielu warsztatów rękodzielniczych. 

Uczestnicy wzięli udział w prowadzonych przez niego warsztatach garncarskich w Pracowniach Karkonoskich w Lubawce. Każdy uczestnik po krótkim instruktażu był w stanie zrobić drobną figurkę z gliny. Kwaterodawcy zainteresowali się warsztatami widząc w nich również szansę poszerzenia swojej oferty agroturystycznej. Przykładem mogłoby być prowadzenie warsztatów lepienia z gliny dla dzieci, które bardzo często przyjeżdżają do gospodarstw agroturystycznych. 

Po tym, edukacyjnym elemencie programu szkolenia nastąpił czas na zwiedzanie unikalnych sarkofagów Schaffgotschów w unikatowej kaplicy będącej częścią gotyckiego kościółka Niepokalanego Poczęcia NMP w Raszowie. 

Następnie grupa zawitała do Pani Agaty Szwed i Krzysztofa Matusiaka prowadzących małą piekarnię. Gospodyni opowiedziała o tradycyjnej metodzie wyrobu ciasta i wypieku. Ciasto chlebowe wyrabia w drewnianej misie – dzieży, z mąki razowej z dodatkiem pszennej, z solą, słonecznikiem, ziarnami lnu, śliwką i czosnkiem na zakwasie lub zaczynie. Zaczyn jest to ciasto pochodzące z poprzedniego pieczenia. Wszystko Pani Agata wyrabia drewnianą łopatką, następnie przekwaszone ciasto, czyli poddane około dwunastogodzinnej fermentacji, o odpowiedniej konsystencji nakłada do forem. W formach ciasto rośnie około dwóch godzin, następnie piecze się je w piecu chlebowym opalanym drewnem liściastym, co nadaje chlebkowi niepowtarzalny smak. W „domu pachnącym chlebem” gospodarze, przy cieple bijącym z pieca organizują warsztaty wypieku pieczywa, pokazują jak powstaje ten, przepyszny produkt lokalny. 

W gospodarstwie, znajduje się miniskansen ze starym sprzętem gospodarstwa domowego, są także przyjazne dzieciom psy husky. Gospodarze zapraszają na przejażdżki – skore do figli psy zimą ciągną sanki, latem specjalny spacerowy wózek. Oferta usługowa właścicieli jest bogata i może stanowić świetny przykład dla poszerzania oferty agroturystycznej. 
Kolejny dzień rozpoczął się od warsztatów pt. „Wełna – gotowy wyrób rękodzielniczy”. Warsztaty prowadziła Pani Agata Kowal – Ruschil, właścicielka gospodarstwa agro – eko – turystycznego „Kowalowe Skały” z Wrzeszczyna, w którym hoduje owce rasy szara rogata wrzosówka lineburska. Owce blisko spokrewnione są z muflonem i mają dużą wydajność rzeźną. Pani Agata hoduje je, przede wszystkim ze względu na walory smakowe i odżywcze mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Potrawy przyrządzane przez Panią Agatę posiadają certyfikat „bio” przy tym są zdrowe i bardzo smaczne. Wśród nich między innymi produkowane z mleka sery, pieczeń z wrzosówki, pasztety z prawdziwkami, selerem i śliwką. Z wełny owiec gospodyni wytwarza filc, a z niego rozmaite wyroby użytkowe i ozdobne takie jak kapelusze, plecaki, torebki czy makatki. Pani Agata uczyła uczestników spotkania wykonywać etui najprostszą metodą filcowania wełny. W tym celu używa się czesanki z wełny, wody i szarego mydła. Na końcu, kiedy etui ma już odpowiednie kształty, polewa się je gorącą wodą i zawija w słomianą matę w ciasny rulonik. Całość ugniata się jak ciasto przez kilka chwil. I gotowe! 

Jak to powiada Pani Agata – „metoda prosta jak drut”. Jest to kolejny sposób na ciekawą ofertę w gospodarstwie agroturystycznym, w którym można prowadzić, podobnie jak Pani Agata warsztaty dla dzieci. Warsztaty takie wzbogacone o elementy edukacyjne oraz zabawy integracyjne stanowią interesującą ofertę dla szkół. 
Warsztaty odbywały się w średniowiecznej wieży mieszkalnej w Siedlęcinie. Jest to jedna z najlepiej zachowanych budowli tego typu w Europie Środkowej. Po obiekcie oprowadzała przewodniczka przebrana w średniowieczne szaty – kustosz wieży. 
Udział w dwudniowym szkoleniu dał wiele uczestnikom – poza tym że nauczyli się lepić z gliny i wyrabiać filc, wielu podpatrzyło nowe pomysły, ciekawe sposoby na wzbogacenie oferty turystycznej oraz wymieniło doświadczenia i spostrzeżenia. Kwaterodacwy i producenci żywności, biorący udział w szkoleniu mieli okazję spojrzeć na usługodawcę z perspektywy klienta – turysty czy konsumenta. Niektórych utwierdziło to w przekonaniu że niewiele muszą zmieniać w swoich gospodarstwach, innym dało wiele do myślenia na temat rozszerzania oferty. Poznali także doskonały przykład współpracy usługodawców z obszarów wiejskich powiatu kamiennogórskiego, gmin: Kamienna Góra, Lubawka i Marciszów. Okazało się, iż Pan Wańczyk – właściciel gospodarstwa agroturystycznego, który produkuje sery oraz Pani Szwed prowadząca tradycyjną piekarnię należą do Fundacji Kwiat Lnu. Poprzez realizację działań statutowych Fundacji jej członkowie pomagają sobie nawzajem. Jak powiedziała Pani Agata, najlepszą formą reklamy jest tzw. „poczta pantoflowa” i na tym właśnie m.in. polega ta wzajemna pomoc. Gdy Pan Sylwester doradza swoim agroturystom, aby odwiedzając unikalne sarkofagi Schaffgotschów w Raszowie proponuje również, żeby wstąpili do piekarni Pani Szwed i skosztowali wyśmienitego pieczywa wiejskiego. Jeśli chlebek posmakuje, – to turyści wrócą albo polecą tą ofertę rodzinie i swoim znajomym. W piekarni natomiast klienci z pewnością dowiedzą się o ekologicznym serze Pana Sylwestra, lub miodzie czy smalcu pochodzącym od innego producenta, członka Fundacji. 
Szkolenie zostało dofinansowane na działania informacyjno – promocyjne dotyczące żywności wysokiej jakości oraz gospodarki rolnej w ramach Programu Poznaj Dobrą Żywność. Na szkoleniu przedstawiono założenia i cele tego Programu, realizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Głównym jego celem jest informowanie społeczeństwa o wysokiej jakości produktów żywnościowych znajdujących się na naszym rynku. Odbywa się to między innymi poprzez przyznawanie wyróżnionym wyrobom prawa do umieszczania na opakowaniu Znaku PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność. Udział w Programie jest dobrowolny, otwarty dla wszystkich przedsiębiorców działających na rynku Unii Europejskiej. 

Sprawozdanie z wyjazdu szkoleniowego pt. „ Agroturystyka i tradycyjna dobra żywność szansą rozwoju regionów” na teren Kotliny Jeleniogórskiej 
w dn. 26.03.2009 r.


W dniu 26 marca 2009 r. Dział Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zorganizował kolejne szkolenie wyjazdowe pt. „ Agroturystyka i tradycyjna dobra żywność szansą rozwoju regionów” na teren Kotliny Jeleniogórskiej. Uczestnikami szkolenia również byli rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych i producenci lokalnych produktów żywnościowych z obszarów wiejskich Dolnego Śląska powiatów: wrocławskiego, trzebnickiego, wołowskiego i świdnickiego oraz specjaliści DODR. Program szkolenia był taki sam, jak program pierwszego dnia szkolenia dwu – dniowego kończący się na wizycie w piekarni Pani Agaty Szwed w Raszowie. Podobnie jak w przypadku poprzedniego szkolenia uczestnicy tego wyjazdu wynieśli wiele wrażeń i podpatrzonych pomysłów do swojej działalności. 

Galeria zdjęć
Zmodyfikowano: 05.07.2013