Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Produkty regionalne i tradycyjne szansą rozwoju wsi dolnośląskiej

 

W czwartek 3 listopada, w pracowni żywieniowej DODR we Wrocławiu, w Powiatowym Zespole Doradców w Świdnicy odbyło się szkolenie i pokaz „Produkty regionalne i tradycyjne szansą rozwoju wsi dolnośląskiej”. 
Szkolenie było skierowane do członków Stowarzyszeń Kwaterodawców Gór Sowich i Gór Stołowych oraz wytwórców i producentów wyrobów tradycyjnych i regionalnych. 

Podczas spotkania omówiono zasady dotyczące wpisu produktów na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zasady rejestracji produktów w Unii Europejskiej oraz zasady uczestnictwa w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. 

 

Szkoleniu towarzyszył pokaz promujący produkty regionalne i tradycyjne z Dolnego Śląska. Jego uczestnicy mogli skosztować wyśmienitych Serów Włodarskich z gospodarstwa agro-eko-turystycznego Krzysztofa Motowilczuka oraz z gospodarstwa rolnego Stanisławy Pasternak z Lutomierza, wyrobów mięsnych z PPGM Galicja z Niemczy i RSP Jedność z Boleścina, a także przetworów owocowo-warzywnych firmy Runloand z Góry. Popijając tłoczone na zimno soki z Maciejowego sadu z Lutomi, uczestnicy wysłuchali historii powstania Marmolady z jabłek antonówek Haliny Gulej i delektowali się miodami z Gospodarstwa Pasiecznego Heleny Malinowskiej z Ciepłowodów. 

Wszystkie prezentowane produkty są laureatami konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, niektóre otrzymały prestiżową nagrodę Perła, przyznawaną przez przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, bądź zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych z terenu Dolnego Śląska.
Izabela Michniewicz DODR we Wrocławiu 

Galeria zdjęć
Zmodyfikowano: 05.07.2013