Nasz miesięcznik

Wydawnictwa do pobrania

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Relacje

Wyjazd studyjny „Innowacyjna technologia chowu bydła mięsnego na przykładzie polskich i czeskich gospodarstw hodowlanych” w ramach Zespołu Tematycznego związanego z zagadnieniami chowu i hodowli bydła mięsnego
Zmodyfikowano: 23.09.2020

Dwudziestu pięciu dolnośląskich rolników, producentów, hodowców bydła, doradców, przedstawicieli świata nauki oraz mieszkańców obszarów wiejskich odwiedziło trzy polskie i czeskie gospodarstwa, zajmujących się hodowlą bydła mięsnego. W dniach 03-04.09.2020 r. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu zorganizował wyjazd studyjny „Innowacyjna technologia chowu bydła mięsnego na przykładzie polskich i czeskich gospodarstw hodowlanych”.

Uczestnicy wyjazdu, realizowanego w ramach Zespołu Tematycznego związanego z chowem i hodowlą bydła mięsnego mieli okazję zapoznać się z funkcjonowaniem Ośrodka Hodowli Zarodowej „Przerzeczyn Zdrój”. Podstawą działalności spółki jest produkcja roślinna oraz hodowla bydła mlecznego i mięsnego odbywająca się w dwóch gospodarstwach. Pierwsze z nich to Gospodarstwo Stasin zajmujące się hodowlą czystorasowego bydła mięsnego rasy limousine oraz odchowem cieląt ras mlecznych. Drugie Gospodarstwo Gilów to ferma zajmująca się produkcją mleka oraz gospodarstwo obsługujące ponad 2400 ha (zaopatrzone w nowoczesny park maszynowy). Produkcja roślinna w gospodarstwie uwzględnia zapotrzebowanie fermy związane z hodowlą bydła.

Kolejnym przystankiem było gospodarstwo w Łagiewnikach Wielkich, które powstało w 1903 roku i od samego początku zajmowało się hodowlą bydła. Jacek Klimza, reprezentujący już czwarte pokolenie gospodarzy – postawił na hodowlę bydła mięsnego rasy limousine i blonde d’aquitaine. Stado obu ras liczy 130 krów mamek. Gospodarstwo ma powierzchnię 130 ha, z czego 80 ha stanowią użytki zielone, a pozostałe 50 ha to grunty orne. W styczniu na terenie gospodarstwa powstał punkt sprzedaży detalicznej, w którym właściciele sprzedają świeże mięso w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Ostatnia wizyta zaplanowana w czeskim gospodarstwie była okazją do wymiany doświadczeń z właścicielem farmy Carpenthalis Moravian Ranch Karpentná. Gospodarze korzystają ze środków unijnych. Zainwestowali w nowoczesną oborę, sprzęt oraz maszyny rolnicze. Gospodarstwo zajmuje się hodowlą bydła mięsnego oraz koni.

Na zakończenie wyjazdu studyjnego pokazano uczestnikom Gospodarstwo Bon Lait w Krmelinie. Jest ono prowadzone przez dr Lukáša Hlubka eksperta w hodowli kóz mlecznych. Zajmuje się on chowem i hodowlą kóz czystej krwi saksońskiej oraz owiec, a także przetwórstwem mleka koziego i owczego.

Na terenie gospodarstwa funkcjonuje niewielka przetwórnia, w której produkowane są jogurty oraz butelkowane mleko. Pozostałe produkty, jak mleko w proszku, sery dojrzewające, sery sałatkowe, kiełbasa z mięsa koziego, salami wytwarzane są przez firmę zewnętrzną, na zlecenie gospodarstwa. Przedstawienie gospodarstwa uczestnikom wyjazdu miało ich zainteresować i zachęcić do utworzenia w przyszłości kolejnego Zespołu Tematycznego ds. chowu i hodowli kóz i owiec.

Projekt opracowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich (SIR) dla województwa dolnośląskiego.

 

Izabela Michniewicz, DODR