Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

KWS-Arenda

Relacje

Dolnośląska kukurydza w labiryncie
Zmodyfikowano: 11.09.2017

Na polach w podwrocławskich Kobierzycach po raz kolejny wyrósł labirynt, który powstał ze stu tysięcy roślin kukurydzy. Jego uroczyste otwarcie odbyło się 6 września, podczas plenerowej imprezy dla rolników, zorganizowanej wspólnie przez Małopolską Hodowlę Roślin Oddział w Kobierzycach i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

O znaczeniu kukurydzy i przyszłości tej uprawy w Polsce mówił podczas otwierającego wykładu prof. dr hab. Andrzej Kotecki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Informacje na temat nowych odmian i technologii uprawy kukurydzy przekazywały obecne na imprezie firmy hodowlane oraz producenci i dystrybutorzy środków do produkcji. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz maszyn rolniczych wykorzystywanych przy uprawie kukurydzy. Ideą kukurydzianego święta było szerzenie wiedzy o uprawie tej ważnej rośliny z uwzględnieniem możliwości jej wykorzystania na cele paszowe oraz w przetwórstwie rolno-spożywczym.

Impreza miała jednak nie tylko edukacyjny charakter. Organizatorzy zapewnili wiele atrakcji, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Kilkaset osób przemierzało kukurydziany labirynt w poszukiwaniu skarbów, oglądało i słuchało występów artystów i uczestniczyło w konkursach. Dla tych, którzy bali się zgubić w labiryncie przygotowano wysięgnik - z wysokości 18 metrów można było podziwiać kukurydziane kręgi. W ramach promocji przygotowano kolekcję produktów kukurydzianych - oprócz popularnych chrupek i popcornu były produkty rzadko używane w kuchni, jak olej, makaron czy chleb kukurydziany.

Labirynt jest otwarty dla ciekawskich ‒ można go przez cały czas zwiedzać samodzielnie. Trzeba tylko pamiętać, że pod koniec października zostanie skoszony.


Grażyna Norbert DODR