Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Relacje

Dobre praktyki produkcyjne w gospodarstwach ekologicznych. Możliwości uprawy i zbytu roślin oleistych - doświadczenia niemieckich ekspertów
Zmodyfikowano: 06.09.2017


We wtorek 29 sierpnia w Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu odbyło się szkolenie Dobre praktyki produkcyjne w gospodarstwach ekologicznych. Seminarium dla dolnośląskich rolników ekologicznych zostało zorganizowane w ramach współpracy Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.

Na szkolenie zostali zaproszeni niemieccy eksperci w branży ekologicznej prof. Dr Knut Schmidtke z uniwersytetu w Dreźnie oraz przedstawiciel firmy zajmującej się przetwórstwem ekologicznym i skupem Tomas Staffen. Prof. Dr Knut Schmidt omówił zasady uprawy roślin oleistych, czyli rzepaku, soi, lnu oraz słonecznika w rolnictwie ekologicznym, a Thomas Staffen przedstawił ofertę swojej firmy i możliwości nawiązania współpracy z polskimi ekologicznymi producentami. Urszula Bogusiewicz z DODR przedstawiła sytuację rolnictwa ekologicznego w Polsce i na Dolnym Śląsku oraz zasady dofinansowania działania rolnictwo ekologiczne. Szkolenie zakończyło się dyskusją, wymianą doświadczeń i nawiązaniem indywidualnych kontaktów.

Urszula Bogusiewicz DODR
 

Galeria zdjęć