SIR - Innowacyjne rozwiązania w dolnośląskim rolnictwie

Oliwka północy i kokosy na zimno

INNOWACYJNOŚĆ. Ol’Vita

Jako pierwsza i jedyna w kraju firma opracowała i wdrożyła technologię tłoczenia na zimno oleju z zarodków polskiej pszenicy. Produkuje Olej lniany do diety dr Budwig, czy tłoczony na zimno Ślężański olej rzepakowy, zwany oliwką północy.

­­Ol’Vita, wpisana do Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich SIR zasługuje na miano innowacyjnej. Wykorzystując dziesięcioletnie doświadczenie w branży olejarskiej, poparte wiedzą, pasją i zaangażowaniem państwo Dziaduchowie stworzyli w 2004 roku rodzinną firmę, którą dziś można zaliczyć do europejskiej czołówki producentów olejów zimno tłoczonych i zdrowej żywności.

Właściciele dbają o jakość produktów, która jest potwierdzana wynikami badań w zewnętrznych akredytowanych laboratoriach, a także licznymi nagrodami.

Z nutą świeżych nasion rzepaku

Ślężański olej rzepakowy, zimno tłoczony z wyselekcjonowanych polskich odmian nasion rzepaku, w 2012 roku otrzymał główną nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. W kolejnym roku został nagrodzony ogólnopolską nagrodą kulinarną Perła 2013.
Olej charakteryzuje się delikatnym, łagodnym smakiem oraz żółtą barwą i subtelnym zapachem z nutą świeżych nasion rzepaku. Zrównoważone bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zawartość naturalnej witaminy E i lecytyny sprawiło, że jest nazywany „oliwką północy”.
Jego lokalny charakter podkreśla certyfikat Ślężański Produkt Lokalny, nadawany przez Lokalną Grupę Działania Ślężanie.

Dieta i dr Budwig

Jednym ze sztandarowych produktów jest Olej lniany do diety dr Budwig, uhonorowany Pucharem Jakości 2013 przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie. Olej ten charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3.

Zarodki na zimno

Ol’Vita, jako pierwsza i jedyna w kraju opracowała i wdrożyła technologię tłoczenia na zimno oleju z zarodków polskiej pszenicy. Olej z kiełków pszenicy zimno tłoczony otrzymał I nagrodę podczas Targów Zdrowie ma smak oraz Złoty Medal na Międzynarodowych Targach Naturalnej Żywności Natura Food w Łodzi.
Nie sposób wymienić wszystkie nagrodzone produkty, ale na podkreślenie zasługuje ich bogaty, naturalny skład i wyjątkowy charakter. Współpraca z lokalnymi, polskimi i europejskimi rolnikami, umożliwia korzystanie z surowców wysokiej jakości, a wpływa na uzyskanie właściwego produktu końcowego.
Działalność Ol’Vity jest związana z przemysłem spożywczym, kosmetycznym i paszowym. Wytwarzane są tutaj oleje tłoczone na zimno, oleje w kapsułkach, mąki naturalne z nasion oleistych, suszone owoce czy pestki.

Maseczka z pestek

Ol'Vita posiada własną linię technologiczną, dzięki której w niskiej temperaturze powstaje kolejny ze sztandarowych produktów, olej kokosowy tłoczony na zimno, o wyjątkowym smaku i aromacie oraz cennym składzie kwasów tłuszczowych. Wśród szerokiej gamy naturalnych kosmetyków znajdziemy oleje, peelingi i maseczki ze zmielonych, częściowo odtłuszczonych nasion lub pestek. Należy podkreślić, że wszystkie kosmetyki są przebadane dermatologicznie, alergologicznie i mikrobiologicznie i nie zawierają substancji konserwujących, barwiących i zapachowych. Przemysł paszowy to wysokobiałkowe komponenty paszowe, jak makuch lniany, rzepakowy, z czarnuszki i wiele innych.

Konsument i jego potrzeby

Szeroka gama produktów wytwarzana z naturalnych składników jest możliwa dzięki zastosowanej innowacyjnej technologii przetwórstwa surowców oleistych wysokiej jakości. Właściciele słuchają potrzeb konsumentów i dostosowują swoją ofertę do rynku, co umożliwia nieustanny rozwój i wprowadzanie kolejnych, nowych technologii i produktów. Właściciele Ol’Vity dają pracę sobie, kilkunastu zatrudnionym osobom oraz współpracującym rolnikom.

 

P.P.H.U. Maszyny i Przetwórstwo Nasion Oleistych Ol’Vita
Krzysztof Dziaduch

Oddział Mysłaków 84A
58-124 Marcinowice
tel. 74 660 68 41-3
e-mail: biuro@olvita.pl
www.olvita.pl