Nasz miesięcznik

Wydawnictwa do pobrania

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Myśl globalnie działaj lokalnie- serowarnia Wańczykówka

Wańczykówka to 40 hektarowe gospodarstwo, położone w Górach Kamiennych, w Sudetach. Właściciele- Państwo Lucyna i Sylwester Wańczykowie prowadzą działalność agroturystyczną, hodują zwierzęta oraz uprawiają rośliny w systemie ekologicznym, zajmują się także przetwórstwem mleka krowiego i koziego nawiązując do tradycji serowarskiej.

 Głównym założeniem Państwa Wańczyków jest przetwarzanie surowców uzyskiwanych z własnego gospodarstwa, tworzenie regionalnych wyrobów oraz sprzedawanie ich na lokalnym rynku.

Chcąc zdywersyfikować swoje dochody, właściciele postanowili oprócz prowadzenia produkcji podstawowej, rozpocząć przetwarzanie mleka krowiego na produkty mleczne. W 2012 roku uruchomili przydomową przetwórnię i dojrzewalnię serów. Po pięciu latach zdobywania doświadczeń podjęli decyzję rozbudowy przetwórni. W 2018 roku zakończono jej rozbudowę zwiększając powierzchnię produkcyjną oraz doposażając w profesjonalny sprzęt. Rozwój pozwolił na wprowadzanie nowych produktów, poprawę higieny i bezpieczeństwa pracy, a przede wszystkim na utworzenie nowych miejsc pracy dla siebie oraz okolicznych mieszkańców. Dzięki poczynionym inwestycjom powierzchnia całego zakładu produkcyjnego to 370m2 (przetwórnia 200m2, sklepik 25m2, 140 m2 infrastruktury do szkoleń na piętrze budynku).

Obecnie, dziennie przerabiane jest 540 l mleka. W ofercie przetwórni jest 40 produktów. Są to sery długodojrzewające pleśniowe, kwasowo podpuszczkowe, twarogowe, jogurty i masło. Gospodarstwo „Wańczykówka “ zatrudnia 8 osób.

Wańczykówka to przede wszystkim rodzinna firma, która cały czas stawia na rozwój. Wszyscy członkowie rodziny są zaangażowani w produkcję. Oprócz edukacji czy organizacji profesjonalnych warsztatów tematycznych, właściciele aktywnie prowadzą sprzedaż w punkcie mieszczącym się w serowarni, gdzie można zaopatrzyć się w sery oraz sprzęt niezbędny dla początkujących serowarów. Właściciele starają się kompleksowo pomagać innym zainteresowanym produkcją sera, edukując, przygotowują do zawodu serowara oraz oferując sprawdzone komponenty.

Zmodyfikowano: 05.11.2019