Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

OLEJARNIA BRZEZINKI Katarzyna Nowak - Uszok

Kategoria FIRMA

OLEJARNIA BRZEZINKI, Brzezinki, powiat oławski

Olejarnia Brzezinki leży w miejscowości Brzezinki w powiecie oławskim, na terenie gospodarstwa rolnego prowadzonego przez Katarzynę Nowak-Uszok wraz z mężem.

Olejarnia to drewniany budynek zbudowany ze 130-letnich jodłowych bali. Budynek ten został przeniesiony z Roztocza. Olejarnia Brzezinki zajmuje się uprawą i tłoczeniem ziaren ‒ częściowo z własnego zasiewu, a częściowo kupionych. Właściciele uprawiają 3 ha własnej ziemi i około 2,5 ha dzierżawionej.

Olej jest tłoczony w technologii na zimno. Temperatura tłoczenia nie przekracza 38 °C. Proces produkcji nawiązuje do technologii pozyskiwania oleju w dawnej Polsce, w olejarniach działających niegdyś w prawie każdej wiosce. Jest prosty i pozwala na zastosowanie bardzo niskiej temperatury tłoczenia. Ziarno nie jest obrabiane ani mechanicznie, ani termicznie (podgrzewane czy mielone). Takie ziarno, poddane jednorazowemu procesowi tłoczenia, pozwala uzyskać olej o pięknej barwie, smaku i zapachu oraz o dużej stabilności biochemicznej. Potwierdzają to badania prowadzone na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Gospodarze tłoczą oleje z ziaren rzepaku, siemienia lnianego, konopi siewnej, ostropestu plamistego, dyni w łupinie, słonecznika (drobnego, czarnego) oraz czarnuszki. Poza czarnuszką, którą właściciele sprowadzają z Indii, ziarno jest polskie. Zaopatrują skupy ziarna na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie. Z pomocą firmy kurierskiej dostarczają towar także na terenie całej Polski.

Olejarnia Brzezinki jest wpisana do przewodnika Gault&Millau od momentu jego pierwszej edycji w Polsce. Olejarnia Pani Katarzyny zastała narodzona w 2015 roku za olej rzepakowy w dolnośląskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. Od 2019 roku Olejarnia Brzezinki jest w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Dwukrotnie wygrała także w Europie na Widelcu (w 2015 roku nagrodzono olej rzepakowy, a w 2019 roku ‒ olej konopny i olej z czarnuszki).

Firma prowadzona przez Panią Katarzynę i jej męża to manufaktura. Gospodarze są obecni na każdym etapie produkcji. Mogą dzięki temu kontrolować jakość ziarna i olejów. Nie korzystają z dużych silosów na ziarno. Olejarnia posiada dwie prasy do tłoczenia oraz małą linię do etykietowania i datowania produktów. Oleje pakowane są w ciemne, szklane butelki.

Właściciele mają w planach inwestycję w linię rozlewniczą oraz poszerzenie rynków zbytu.

 

Zmodyfikowano: 05.08.2019