Nasz miesięcznik

Wydawnictwa

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład Pod Bukami

KATEGORIA FIRMY

Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład „Pod Bukami” Piotr Czajkowski, Golędzinów, powiat trzebnicki

Pomysł na założenie firmy zrodził się jeszcze podczas studiów na Akademii Rolniczej we Wrocławiu, gdzie na wydziale zootechniki właściciel zapoznał się z surowcami pochodzenia zwierzęcego i przetwórstwem. Swoje umiejętności rozwijał pod okiem teścia, który w latach 70-tych wytwarzał wędliny w oparciu o tradycyjne receptury na własne potrzeby. Po latach pasja przerodziła się w sposób na życie i w 1990 roku powstała firma która działa do dziś.

Lata 90-te to czas funkcjonowania firm produkujących masowo żywność dość niskiej jakości. Niska w tym czasie była również świadomość konsumencka, a zainteresowanie lokalnymi, ekologicznymi produktami było znikome, dlatego na początku produkcja miała raczej charakter hobbystyczny. Z czasem zainteresowanie produktami wysokiej jakości, wytwarzanych na niewielką skalę rosło, a to umożliwiło rozwój firmy.

Z każdym rokiem przybywa klientów poszukujących zdrowej, niskoprzetworzonej i żywności, którzy są gotowi pokonać nawet kilkadziesiąt kilometrów by zakupić produkty Pana Czajowskiego. Wytwarzane przez niego wyroby są kupowane także we Francji, Holandii, Anglii, Niemczech czy Norwegii.

W przetwórni wytwarzanych jest 18 gatunków wędlin, w tym 4 gatunki wędzonek (szynka, polędwica, baleron i boczek) oraz 3 gatunki wędlin podrobowych (pasztet, salceson, i kaszanka). Sekretem wyrobów jest autorska mieszanka przypraw ziołowych, w której wędzonki dojrzewają trzy tygodnie. Wędliny nie są nastrzykiwane, są całkowicie pozbawione środowiska wodnego, dzięki czemu są trwałe i smaczne. To samo dotyczy pozostałych wędlin. Mięso do ich produkcji dojrzewa 3 doby, co umożliwia wytwarzanie wędlin o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Właściciel współpracuje z krajowymi i lokalnymi producentami, od których pozyskuje surowiec do produkcji wędlin. Miesięczna produkcja wędlin to około 800 kg.

Tradycyjny proces produkcyjny, jakość surowców, autorskie receptury mają wpływ na jakość końcową produktów, które zdobyły uznanie podczas wielu imprez i konkursów:

1.         Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

2015 r. nagroda główna za kiełbasę golędzinowską suchą

2016 r. nagroda główna za kabanosy golędzinowskie

2017 r. nagroda główna za szynkę golędzinowską

2.         „Najlepszy smak Dolnego Śląska” podczas Europy na widelcu

2015, 2016 i 2018 r. – Golędzinowska sucha

2017 r. – Kabanosy golędzinowskie, kaszanka jęczmienna

2018 r. polędwica golędzinowska, salceson Golędzinowski, golędzinowska sucha.

3.         Przyjęcie do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

Wzrost zainteresowania niskoprzetworzoną żywnością wysokiej jakości powoduje rozwój przedsiębiorstwa. Obecnie dystrybuuję swoje wyroby do trzech sklepów ze zdrową żywnością, oraz współpracuje z portalami lokalnyrolnik.pl i swiezenatalerze.pl. Produkty trafiają na lokalne kiermasze, bazary czy festyny.

Na terenie zakładu prowadzony jest również sklep.

Galeria zdjęć
Zmodyfikowano: 19.07.2018