RUNOLAND Sp. z o.o. – Sp. J. z Góry, powiat górowski |
Firma i marka handlowa RUNOLAND powstała w 1992 r. Udziałowcami są wyłącznie obywatele Polski. Siedziba i zakład mieści się w Miejscowości Góra w województwie dolnośląskim. Zakład produkcyjny to obiekt dawnych Zakładów Przetwórstwa Leśnego LAS. Przetworzone grzyby leśne i owoce lasu stanowią najważniejszą i największą część naszej produkcji - blisko 60 %. Pozostały asortyment to przetwory owocowe i warzywne.Obecnie zakład posiada cztery działy produkcji: Dział przetwórstwa runa leśnego - jest kontynuacją tradycji przetwórczych na tym terenie. Produkuje: grzyby marynowane, mrożone i suszone oraz dżemy i konfitury z jagody leśnej, żurawiny i borówki brusznicy. Dział nadzień do pierogów i krokietów - jest jednym z największych producentów gotowego farszu kapuściano-grzybowego, pieczarkowego, cebulowego, szpinakowego a także nadzień słodkich. Produkcji żywności ekologicznej – asortyment wyrobów obejmuje przetwory z runa leśnego, konserwy warzywne oraz dżemy i konfitury. Przetwory owocowo-leśne dla potrzeb odbiorców cateringowych – obejmuje asortyment produktów w dużych opakowaniach, przygotowywanych w ramach indywidualnych zamówień. Blisko połowa produkcji sprzedawana jest na eksport do Stanów Zjednoczonych Ameryki, Kanady, Australii i Wielkiej Brytanii. Przetwarzane w zakładzie płody rolne i runo leśne pochodzą z nieskażonych chemicznie terenów Borów Dolnośląskich. Umożliwiło to wystąpienie o przeprowadzenie certyfikacji. Od 2005 roku Firma posiada odnawialny co roku Ekologiczny Certyfikat Zgodności wydany przez Jednostkę Certyfikującą EKOGWARANCJA z Lublina. W roku 2009 uzyskał certyfikat NOP umożliwiający sprzedaż produktów ekologicznych na terenie Stanów Zjednoczonych. Zakład w Górze spełnia wszystkie wymogi przepisów prawa w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania żywności ekologicznej. Marka RUNOLAND jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek wśród produktów ekologicznych w Polsce. Produkty dostarczane są do największych hurtowni i sklepów za zdrową żywnością. Firma gwarantuje, że w procesie przetwórstwa nie stosuje żadnych surowców modyfikowanych genetycznie. Firma kładzie duży nacisk na jakość, dlatego stosuje tradycyjne metody produkcji, bez użycia chemicznych konserwantów. Jakość produktów i wyjątkowy smak potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia a do najnowszych należy Graet Taste Award 2013 wyróżnienie wśród 10 tys. konkurencyjnych przetworów na brytyjskim rynku. Dołączył do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. RUNOLAND nie dostarcza produktów do sieci hipermarketów i dyskontów. Firma Runoland bierze udział w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich, promując rejon Ujścia Baryczy. W ramach tego działania wzięliśmy udział w VI Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD. Korzystając z funduszu unijnych w 2013 r. zakład zrealizował inwestycje mające na celu rozbudowę i przebudowę zakładu oraz zakup maszyn i urządzeń. Inwestycje w proekologiczną technologią pozwoliło na wyeliminowanie zużycia gazu zużywanego do celów grzewczych oraz do suszenia produktów. W planach jest dalsza rozbudowa zakładu oraz modernizacja parku maszynowego, pozwalająca na zwiększenie mocy przerobowej na poziomie 20 procent. Firma ściśle współpracuje z Urzędem Pracy w temacie tworzenia miejsc do odbywania stażu czy przyuczania do zawodu. Firma jest jednym z większych pracodawców łagodzących skutki wysokiego bezrobocia na terenie powiatu górowskiego.
|