Nasz miesięcznik

Wydawnictwa do pobrania

Katalog agroturystyczny

 

Zagrody Edukacyjne

 

 

Ozonowanie do dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni w gospodarstwach agroturystycznych

Rusza branża turystyczna. Hotele i inne obiekty hotelarskie otwierają się dla turystów. Kwaterodawcy muszą przygotować się do przyjmowania swoich gości. Zgodnie z rekomendacją Ministerstwa Rozwoju, poza gruntownym sprzątaniem i wietrzeniem, zalecana jest dezynfekcja pokoi gościnnych oraz pozostałych ogólnodostępnych pomieszczeń.

Z powodu COVID-19 standardowe dbanie o czystość może nie wystarczyć. Tylko pełna dezynfekcja pomieszczeń może zapewnić bezpieczeństwo sanitarne i wyeliminować wirusy oraz usunąć zanieczyszczenia w miejscach pominiętych lub nieodstępnych podczas standardowego sprzątania przez personel.

Bezpiecznym i skutecznym sposobem na oczyszczenie powietrza oraz pozbycie się niechcianych bakterii, grzybów i wirusów, pleśni czy roztoczy z różnych powierzchni, materaców czy instalacji wentylacyjnych jest ozonowanie.

Ozon jest trójatomową cząsteczką tlenu. Ma silne działanie antyseptyczne i od lat jest stosowany m.in. do dezynfekcji wody. W przeciwieństwie do chloru nie nadaje on wodzie przykrego smaku i zapachu. Ozonowanie okazało się także jedną z najlepszych metod odkażania budynków użyteczności publicznej ‒ szkół, przedszkoli i żłobków, lokali gastronomicznych oraz prywatnych mieszkań i domów.

Dlaczego ozonowanie

Ponieważ:

  • badania pokazują że jest 50 x skuteczniejszy od chloru,
  • nie powoduje przykrego zapachu,
  • nie wymaga zastosowania szkodliwych środków chemicznych,
  • oczyszcza powietrze i wodę,
  • ten sposób dezynfekcji okazał się skuteczny w walce z wirusem SARS-CoV-2 w 2019 r. w Chinach.

Dlatego zachęcamy kwaterodawców do korzystania z tej formy odkażania swoich obiektów. Na rynku funkcjonują firmy, które świadczą usługi w tym zakresie. Warto zainwestować w bezpieczeństwo sanitarne.

Agnieszka Kowalczuk-Misek DODR

Zmodyfikowano: 05.05.2020